Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjska gripa:

Vlasti u Meksiku dobile ovlasti za neograničenu kontrolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti smiju 'ući u svaki lokal ili stambenu kuću kako bi kontrolirali i borili se protiv epidemije' i vršiti preglede 'putnika, prtljage, svih transportnih sredstava i robe' koji bi mogli biti prijenosnici virusa.

Ova odredba stoji u dekretu objavljenom u meksičkim službenim Narodnim novinama. Tekst su potpisali meksički predsjednik Felipe Calderon i ministar zdravstva Jose Angel Cordova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

Meksiko je deblokiralo 450 milijuna dolara za borbu protiv svinjske gripe, dok najnoviji podaci govore o sve većem broju mrtvi i zaraženih, a zemlja pokušava nizom mjera suzbiti epidemiju. 450 milijuna dolara bit će iskorišten za 'epidemiološki nadzor, medicinsku skrb, te kupovinu potrebne opreme'. Do sada je pod medicinski nadzor u Meksiku stavljeno 1.324 bolesnika. Od posljedica virusa svinjske gripe ovog je mjeseca u Meksiku preminula najmanje 81 osoba, kazao je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova. Sumnja se da je više od 1.300 osoba zaraženo virusom, za kojeg svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati epidemiju.

>> Novozelandski školarci u karanteni nakon povratka iz Meksika

>> New York: Osmero školske djece oboljelo od svinjske gripe

>> SAD: Širenje svinjske gripe ne može se spriječiti

>> WHO: Svinjska gripa ima pandemijski potencijal

>> Zatvorene škole u glavnom gradu, virus se širi i na SAD

Skupina američkih stručnjaka doputovala je u Meksiko kako bi s medicinskim vlastima radila na suzbijanju epidemije svinjske gripe. Američki stručnjaci stigli su na poziv meksičke vlade, objavilo je američko veleposlanstvo u Meksiku. Meksičke vlasti donijele su odluku o zatvaranju svih škola u glavnome gradu Mexico Cityju i okolici, a naređena je i izolacija bolesnika zaraženih virusom svinjske gripe ili onih pacijenata koji pokazuju simptome virusa.

Vlasti smiju 'ući u svaki lokal ili stambenu kuću kako bi kontrolirali i borili se protiv epidemije' i vršiti preglede 'putnika, prtljage, svih transportnih sredstava i robe' koji bi mogli biti prijenosnici virusa, stoji u dekretu objavljenom u meksičkim službenim Narodnim novinama. U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska, a odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice.

Zbog straha nema mise

Katolička crkva u Meksiku objavila je da se zbog straha od širenja svinjske gripe u nedjelju neće održati mise. Meksiko je druga zemlja na svijetu po broju katoličkih vjernika. Opasna bolest počela se širiti i izvan Meksika, a zabilježeni su prvi slučajevi bolesti u SAD-u i Velikoj Britaniji. Sve škole su u glavnom gradu Meksika i okolici zatvorene sve do 6. svibnja, rekao je Cordova. Meksičko predsjedništvo naredilo je jučer izolaciju bolesnika zaraženih virusom svinjske gripe ili onih pacijenata koji pokazuju simptome virusa.

WHO je priopćio da je virus kod 12 meksičkih pacijenata genski identičan novom soju virusa svinjske gripe, označenom kao H1N1, koji je otkriven i kod osam pacijenata iz Kalifornije i Teksasa. Genske analize su pokazale da je taj soj virusa gripe nikada do sada viđena mješavina svinjskog, ljudskog i ptičjeg virusa.

Odstupa od ostalih virusa gripe i činjenicom da gripa uglavnom pogađa starije ljude i mlađu djece, dok je ova vrsta gripe pokosila mlade ljude između 25 i 45 godina starosti. Odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice. Opasna bolest počela se širiti i izvan Meksika, a zabilježeni su prvi slučajevi bolesti u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene