Obavijesti Video Pretražite Navigacija

New Orleansu prijeti evakuacija zbog tropske oluje Gustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči treće obljetnice katastrofalnog razaranja koji je uragan Katrina počinio na obalama Louisiane i Meksičkog zaljeva, stanovnici New Orleansa su ponovo suočeni s mogućnošću evakuacije, kako im se s Kariba približava tropska oluja Gustav, javljaju američke TV postaje.

Metorolozi upozoravaju da Gustav u idućih nekoliko dana može ojačati do uragana III. kategorije, u kojoj je bila i Katrina, te da može pogoditi obalu bilo gdje između Floride i Teksasa - a New Orleans je upravo u sredini tog područja.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija

Ne želeći riskirati kaos i katastrofu koja se dogodila s Katrinom 29. kolovoza 2005., lokalni dužnosnici rade planove za evakuaciju koja bi mogla početi u petak.

Gradonačelnik Ray Nagin napustio je demokratsku konvenciju u Denveru kako bi se vratio u New Orleans i uključio u pripreme. Guverner Louisiane Bobby Jindal proglasio je izvanredno stanje, kako bi stvorio uvjete za saveznu pomoć, te stavio u pripravu 3.000 pripadnika Nacionalne garde.

"Svi trebamo biti pripremljeni i spremni reagirati, od građana do svih razina vlasti", izjavio je Jindal.

Ako se uragan III. kategorije ili jači približi na 60 sati, u New Orleansu planiraju proglasiti obveznu evakuaciju, za koju bi se osigurali autobusi i vlakovi.

Kada je 2005. uragan Katrina pogodio grad, popustili su nasipi i 80 posto New Orleansa je poplavljeno. U samom gradu i drugim stradalim područjima poginulo je gotovo 1.500 ljudi, a počinjena šteta procijenjena je na 125 milijardi dolara.

Tropska oluja Gustav do sada je na Karibima, u Haitiju i Domnikanskoj republici odnijela više od 20 žrtava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene