Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo najmanje 12 ljudi

VIDEO Poplava ugrožava grad sa sedam milijuna ljudi, vojska poslala ozbiljno upozorenje: "Brana može popustiti u svakom trenutku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog obilnih kiša u glavnom gradu središnje kineske pokrajine Henan poginulo je dvanaestero ljudi, a oko 100 000 stanovnika pokrajine moralo je biti evakuirano na sigurna područja.

Meteorološke službe pokrajine Henan i grada Zhengzhoa podigle su pripravnost službi za katastrofe na 1. razinu, a prognoze predviđaju da će u pokrajini obilne kiše padati do srijede kasno navečer, izvijestila je kineska državna agencija Xinhua.

Regionalno zapovjedništvo Narodne oslobodilačke vojske priopćilo je da je na brani Yihetan u Luoyangu, gradu s oko sedam milijuna ljudi u regiji Henan, nastao proboj od 20 metara.

"Brana može popustiti u svakom trenutku", upozorila je vojska.

Na branu je poslala vojnike u hitnu akciju koja uključuje miniranje i preusmjeravanje toka vode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBILNE KIŠE VIDEO Šokantni prizori stižu iz Kine: Izlile se rijeke i poplavili gradovi, putnici u jednom gradu ostali zarobljeni u metrou

Pokrajinu Henan je u neuobičajeno aktivnoj sezone kiša pogodilo nevrijeme koje traje od vikenda uslijed čega su se rijeke izlile iz korita i poplavile ulice u desecima gradova.

Od utorka je na snazi crvena, najviša razina upozorenja na nevrijeme u Kini. Tog je dana u sat vremena palo više od 200 mm kiše u Zhengzhou, glavnom gradu Henana na obalama Žute rijeke, primoravši ih da prekinu sav promet podzemne željeznice.

Državna televizija CCTV prikazala je snimke ulica potopljenih mlazovima blatne vode i stanovnike u vodi do koljena dok guraju svoja vozila poplavljenim prometnicama.

Meteorološke službe Zhengzhoua su navele da su to najobilnije padaline u jednom danu od početka mjerenja prije 60 godina.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene