Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je, u govoru pred Općom skupštinom UN-a, izjavio da želi postići mir s Palestincima i izrazio nadu da će se svijet udružiti protiv iranske nuklearne prijetnje.


Netanyahu je rekao da je najžurniji izazov s kojime se suočavaju Ujedinjeni narodi zaustavljanje Teherana u proizvodnji nuklearnog oružja. Također je prekorio izaslanike u UN-u koji su u srijedu ostali u dvorani i slušali govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada Općoj skupštini. U emotivnom govoru izraelski je premijer napao Ahmadindžada zato što ustrajno tvrdi da je holokaust 'laž' i pokazao dokumente koji to poriču. 'Jesu li ovi planovi koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau gdje je ubijeno milijun Židova isto laž', upitao je te je podsjetivši na posjet američkog predsjednika tom koncentracijskom logoru ranije ove godine upitao i znači li to 'da je predsjednik Obama odao počast laži'.

Kritizirao UN-ovo izvješće

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Biden o situaciji u Pojasu Gaze: "Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu" Zračni napad na Gazu Nakon 11 dana žestokih borbi: Dogovoren prekid vatre između Izraela i Hamasa

Netanyahu je također krititzirao UN-ovo izvješće koje optužuje Izrael za ratne zločine u siječanjskom ratu protiv palestinskih militanata u Pojasu Gaze i rekao da to izvješće žrtve pretvara u agresore i ohrabruje terorizam. 'Izrael se opravdano branio od terorizma', rekao je Netanyahu i ustvrdio da je izvješće pristrano. Netanyahu je zatražio i učinkovitu demilitarizaciju palestinske države. 'Rekao sam učinkovitu jer mi ne želimo još jednu Gazu, još jedan južni Libanon, još jednu od Irana podržanu terorističku bazu koja prijeti Jeruzalemu. Mi želimo mir i vjerujem da se uz dobru volju i ozbiljan rad takav mir može postići', rekao je. (Hina)