Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predložio je u srijedu da se gradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali prekine na deset mjeseci kako bi se mogao obnoviti bliskoistočni mirovni proces, ali su Palestinci prijedlog odmah odbili.


'Premijer će danas zatražiti da vlada odobri privremeni prekid izdavanja građevinskih dozvola u Judeji-Samariji (Zapadnoj obali) na deset mjeseci', u okviru napora za obnovu mirovnog procesa s Palestincima, priopćeno je iz Netanyahuova ureda. U prijedlog nisu uključena naselja čija je gradnja već u tijeku. U priopćenju se ništa ne kaže o prekidu gradnje u istočnom Jeruzalemu, gdje većinu čine Arapi. To je pitanje također veoma osjetljivo za Palestince. Palestinska samouprava unaprijed odbija svaki izraelski prijedlog za privremeni ili djelomični prekid gradnje židovskih naselja te njihovom potpunom obustavom uvjetuju povratak za pregovarački stol. 'Bilo kakav povratak pregovora mora biti na temelju potpune obustave naseljavanja, posebice u Jeruzalemu', rekao je glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Biden o situaciji u Pojasu Gaze: "Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu" Slika nije dostupna Izrael SAD-u poručio: Nastavljamo s izgradnjom naselja

>> 'Svaka jednostrana akcija Palestine, pokrenut će akciju Izraela'

Netanyahu je odbio pristati na potpuni prekid gradnje, rekavši da se već naseljenim obiteljima mora osigurati prostor za 'prirodni rast'. 'Ovo nije jednostavna i laka odluka. Ali, ima više prednosti od nedostataka', rekao je Netanyahu. 'Ona nam omogućava da svijetu predstavimo jednostavnu istinu: izraelska vlada želi ući u pregovore s Palestincima', rekao je Netanyahu, predstavljajući prijedlog članovima vlade. Izrael je pod velikim međunarodnim pritiskom da zaustavi gradnju na zemlji koju Palestinci smatraju okupiranom. Danas na Zapadnoj obali živi oko 300 tisuća Izraelaca, a oko 180 tisuća ih je u židovskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu. (Hina)