Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama je zabrinut

VIDEO Netanyahu u Kongresu: Ovacije republikanaca, 'suze' demokrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekivanje Netanyahuova govora trajalo je danima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dobio je ovacije republikanskih kongresnika nakon govora o iranskom nuklearnom programu, ali na drugom, demokratskom kraju Pennsylvanijske avenije u Washingtonu, bili su mnogo manje impresionirani.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Benjamin Netanyahu Nakon napada VIDEO Netanyahu obećao moćnu osvetu: "Izrael će doprijeti do svakog mjesta gdje se skriva Hamas"

Očekivanje Netanyahuova govora trajalo je danima. U Kongres su ga pozvali republikanci, samo dva tjedna prije izraelskih općih izbora, zaobišli su Bijelu kuću i izazvali glasno negodovanje administracije Baracka Obame. Odnos dvojice lidera, ionako pun neslaganja i nepovjerenja, time je spušten na još nižu razinu.

U Kongresu ga je dočekalo nekoliko desetaka praznih demokratskih mjesta, zastupnika koji su se odlučili solidarizirati s predsjednikom i bojkotirati govor, ali i istodobno srdačan doček republikanaca.

Govor je bio u klasičnom Netanyahuovom stilu, komentirao BBC. Pun politike zastrašivanja i politike hrabrosti. Ali bio je i izravna intervencija u američku politiku. Došao je pozvati američke zakonodavce da ne prihvaćaju nuklearni sporazum s Iranom.

Izraelski premijer je rekao da je režim u Teheranu "radikalniji nego ikad", da mu se ne može vjerovati i da sporazum o kojem pregovara sa SAD-om neće blokirati put prema bombi, "nego otvara put bombi".

"Moramo se udružiti i zaustaviti iranski pohod osvajanja, pokoravanja i terora", istaknuo je.

U govoru zastupnicima, on je rekao da Iran i njegovi čelnici ne predstavljaju prijetnju samo Izraelu i Bliskom istoku, nego cijelom svijetu.

Obama je odgovorio odmah i iz Bijele kuće priopćio da Netanyahu u govoru nije rekao ništa novo i nije ponudio nikakvu praktičnu alternativu pregovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Obama je naglasio da bi sporazum šest svjetskih sila s Iranom bio najbolja moguća opcija. "Ako budemo uspješni, to će biti najbolji mogući sporazum kojim ćemo spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje. Ništa drugo ne bi bilo ni blizu tome", rekao je Obama. Bez sporazuma, Iran bi mogao nastaviti s razvojem svog nuklearnog programa, a međunarodna zajednica ne bi imala nikakav uvid u to, dodao je Obama.

Iran pregovara s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, SAD-om i Njemačkom o sporazumu koji bi ograničio obogaćivanje uranija i ostale dijelove nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija. Razgovori sada ulaze u kritičnu fazu jer pregovarači moraju okvirni sporazum postići do kraja ožujka, a konačni do kraja lipnja i tako ukloniti bojazan od iranskog nuklearnog programa i njegovih vojnih potencijala.

'Netanyahu nije ponudio alternativu pregovorima s Iranom'

Netanyahu bi rado da cijeli proces pregovora propadne, kao i većina republikanaca koji se protive bilo kakvom kompromisu s Iranom. Obama je, međutim, u te razgovore uložio svoj ugled i politički kapital i nema namjeru odustati.

Uoči govora Obama je jasno dao do znanja da ga od Netanyahua više brinu namjere republikanaca. Kritizirao je plan republikanskih kongresnika, a i nekih demokratskih, da nametnu dodatne sankcije Iranu ako sporazum ne bude postignut do 30. lipnja. Obama smatra da to može potkopati vrlo delikatne razgovore.

"Iskreno, manje sam zabrinut Netanyahuovim komentarima, nego što sam nekim najavama iz Kongresa koje bi mogle potkopati razgovore prije nego što su završeni", rekao je Obama.

Predsjednik Zastupničkog doma John Boehner nahvalio je Netanyahuov govor, rekavši da je jasno i "nestranački" dokazao zašto je Iran prijetnja i zašto ne treba pristati na sporazum s Iranom.

Čelnica demokratske manjine Nancy Pelosi kazala je da ju je izraelski premijer "doveo na rub suza, rastužio time što vrijeđa američku pamet".

Vođa senatske većine Mitch McConnell rekao je da će Senat idući tjedan glasati o mjeri kojom će se tražiti da Kongres odobri bilo kakav sporazum s Iranom, upravo ono što Obama nastoji izbjeći.

"Ovo je velika stvar", kaže Robert Danin iz Vijeća za vanjske poslove u Washingtonu, "jer se događa nešto novo". Raste zabrinutost da se Netanyahu svrstava uz republikance protiv Obame. "A to za rezultat ima uvođenje strančarenja u američko-izraelske odnose".

O Netanyahuovom govoru oglasio se i Iran, priopćivši da se radi o "lažnom, dosadnom, desničarskom dijelu izraelske predizborne kampanje".

Netanyahu je jučer ušao i u povijest. Postao je prvi državnik poslije Winstona Churchilla koji je pred oba doma Kongresa govorio triput.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene