Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Likud, stranka mandatara za sastav izraelske vlade Benjamina Netanyahua, zaključila je u noći na ponedjeljak sporazum o koaliciji s krajnje ortodoksnom vjerskom strankom Shas, doznaje se od te stranke.


Likud je Shasu obećao nekoliko ministarstva, među kojima unutrašnjih poslova, stanovanja i vjeroispovjesti. Riječ je o drugom Likudovom dogovoru o koaliciji nakon onoga sa strankom krajnje desnice Yisrael Beitenu. Prema prije tjedan dana potpisanom dogovoru o koalicijskom sporazumu s Yisrael Beitenuom, njihov čelnik Avigdor Lieberman postati će ministar vanjskih poslova u novoj vladi, a stranka će dobiti i portfelje unutrašnje sigurnosti, infrastrukture, turizma i integracija.

Kongres podjeljen

Istovremeno Likud intenzivira napore kako bi dogovorio ulazak Laburističke stranke Ehuda Baraka u buduću vladu. Barak je sklon ulasku laburista u vladu ali se tome protive brojni čelnici te stranke lijevog centra. Izaslanstvo laburista trebalo bi se danas sastati s predstavnicima Likuda, kako bi prije utorka zaključili sporazum o sudjelovanju u budućoj Netanyahuovoj vladi i podastrijeli ga na kongresu stranke u utorak poslijepodne. Taj kongres od 1.460 članova vrlo je podijeljen u pogledu tog pitanja. Protivnici sudjelovanja u vladi optužuju Baraka da ga pokreće osobni interes te da minira vjerodostojnost stranke.

Vezani članci Napad na Gazu Kraj sukoba se ne nazire, žrtava je sve više: 500 tona bombi za napad koji je trajao 40 minuta. Reagirao SAD, Netanyahu odgovorio Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 01 VIDEO Gaza napadnuta salvom raketa, srušena dvanaesterokatnica: "Bombe su pale na naš ured. Trčali smo i molili se da se vojska ipak povuče"