Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplave u BiH

VIDEO Nestao mladić, voda nosila aute, asfalt!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obiteljska imanja zatrpana su klizištima, brojne mostove, ceste oštetile su goleme bujice, a kuće i stanovi stotina obitelji u samo nekoliko sekundi nestali su pod vodom...

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Velike štete - 1 Spašavaju što mogu Uništene kuće, podrumi, automobili: Ovo su priče ljudi koji se bore protiv nemilosrdne poplave

Cestovni i željeznički promet blokirali su golemi odroni zemlje, popucali su mostovi, a u nekim mjestima vodena bujica je raznijela asfalt u dužini od nekoliko stotina metara.

Izvanredno stanje

Ovo je samo dio katastrofalnih posljedica koje su nakon svibanjskih napravile nove poplave koje su pogodile stanovnike od Zenice, Banje Luke, preko Žepča, Zavidovića, Doboja, Gračanice, Tuzle, Brčkoga...

Deseci magistralnih i regionalnih cesta u BiH poplavljene su ili oštećene u klizanju zemljišta, a stotine obitelji su evakuirane jer su im kuće poplavljene zajedno s drugim objekatima zbog kiše koja pada od utorka te je izazvala bujice i veliki porast vodostaja rijeka. U Banjoj Luci policija je pronašla automobil mercedes 190 bez vozača kojeg je vodena bujica odnijela s prometnice. Policiji je danas prijavljen nestanak jedne muške osobe, riječ je o Goranu Simiću (29) iz Banje Luke koji je upravljao pronađenim mercedesom.

Zbog obilnih oborina i porasta vodostaja rijeka Vrbas i Vrbanja, na području grada Banja Luka proglašeno je izvanredno stanje. Isto su učinili i čelnici općine Zavidovići kojima je vodeni val nanio golemu štetu na infrastrukturi i stambenim objektima. U strahu od novog olujnog nevremena gradonačelnik ovog grada Slobodan Gavranović pozvao je Civilnu zaštitu da zaustavi mogući izljev rijeke Vrbas. Kritična situacija je i u općini Žepče gdje su aktivirana brojna klizišta.

VIDEO Postao HIT na internetu - A samo se želio okupati!

Na ulazu u Željezno Polje, naselju koje je stradalo u svibanjskim poplavama, u jednoj trgovini ostale su zarobljene dvije radnice dok mnogi mještani ovog naselja ne mogu izići iz svojih kuća.

Načelnik općine Mato Zovko zbog novonastale situacije prekinuo je godišnji odmor, a služba Civilne zaštite i vatrogasci s mehanizacijom pokušavaju stanje na terenu koliko-toliko normalizirati.

Pokušava se normalizirati prometnica prema Zenici, koju je zatrpao golemi odron zemlje. U općini Gračanica, tvrde u Civilnoj zaštiti, zbog velikih ljetnih pljuskova danas je evakuirano više od 200 kućanstava.

Općini prijeti nestanak struje. Situacija u ovoj općini, tvrde očevici, gora je nego u vrijeme svibanjskih poplava. Situacija je teška u Tuzli, općini Lukavac gdje gradskim prometnicama teku prave rijeke noseći sve pred sobom.

Vlada Federacije BiH je za tri pogođene županije izdvojila ukupno 3,5 milijuna maraka (oko 1,8 milijuna eura) hitne pomoći tijekom svibnja i posljednjih nekoliko dana. (Agencija VLM/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene