Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti ometale istragu?!

Policajci ih odveli narko kartelu - ubili su ih, spalili i njihove ostatke bacili u rijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu dana traje istraga o nestanku 43 studenta - službena verzija događaja ledi krv u žilama.

Neovisni međunarodni istražitelji optužili su u svom izvješću u nedjelju meksičku vladu za ometanje istrage o nestanku 43 meksička studenta i upozorili da su osumnjičenici bili zlostavljani tijekom istrage.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

Nakon jednogodišnje istrage slučaja koji predstavlja najeklatantnije kršenje ljudskih prava u Meksiku posljednjih godina, strani stručnjaci iz Međuameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) objavili su kritičko izvješće s više od 600 stranica u kojemu žale što nisu uspjeli rasvijetliti taj slučaj koji je potresao svjetsku javnost i izazvao žestoke prosvjede u Meksiku, gdje je nasilje snažno poraslo u desetljeće dugom ratu zbog droge.

Stručnjaci tvrde da su ih meksičke vlasti "ometale" i da su bili izloženi "snažnoj medijskoj kampanji" kojom se htjelo diskreditirati njihov rad.

Vlasti su, navodi se u izvješću, pokazale "slabo zanimanje" za ispitivanje novih indicija u istrazi pa stručnjaci "nisu mogli" razgovarati sa 17 osumnjičenika koji su trenutačno u pritvoru.

To govori da "neki sektori nisu zainteresirani za istinu", istaknuo je kolumbijski odvjetnik Alejandro Valencia na tiskovnoj konferenciji.

U izvješću se uz to upozorava na slučajeve "lošeg postupanja i zlostavljanja" sedamnaestero pritvorenih osumjičenika, oslanjajući se na medicinska izvješća.

Po izvješću meksičke vlade, u noći na 27. rujna 2014. studente iz Ayotzinape napali su korumpirani policajci grada Iguale koji su ih navodno predali pripadnicima narkokartela Guerreros Unidos. Potonji su ih ubili i zapalili na smetlištu u Coculi a zatim njihove ostatke bacili u rijeku, navodi se u službenoj inačici događaja.

Dosad su identificirani ostatci tek jednog studenta, a stručnjaci smatraju da je vladina interpretacija da su studenti zapaljeni znanstveno neutemeljena s obzirom na temperaturu potrebnu da se ljudski ostaci pretvore u pepeo.

Razlozi zločina još su nepoznati.

Neovisno povjerenstvo pretpostavlja da su studenti koji su na crno unajmili pet autobusa radi sudjelovanja u prosvjedima, napadnuti jer nisu znali da je u jednom autobusu bio skriven heroin. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene