Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinu dana traje istraga o nestanku 43 studenta - službena verzija događaja ledi krv u žilama.


Neovisni međunarodni istražitelji optužili su u svom izvješću u nedjelju meksičku vladu za ometanje istrage o nestanku 43 meksička studenta i upozorili da su osumnjičenici bili zlostavljani tijekom istrage.

Vezani članci Krvavi izbori u Meksiku Krvavi izbori: Na biračko mjesto bacio odsječenu ljudsku glavu, bande se bore za veću kontrolu nad trgovinom drogom Slika nije dostupna Uhićenja koja bi mogla riješiti misterij nestanka 43 studenta

Nakon jednogodišnje istrage slučaja koji predstavlja najeklatantnije kršenje ljudskih prava u Meksiku posljednjih godina, strani stručnjaci iz Međuameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) objavili su kritičko izvješće s više od 600 stranica u kojemu žale što nisu uspjeli rasvijetliti taj slučaj koji je potresao svjetsku javnost i izazvao žestoke prosvjede u Meksiku, gdje je nasilje snažno poraslo u desetljeće dugom ratu zbog droge.

Stručnjaci tvrde da su ih meksičke vlasti "ometale" i da su bili izloženi "snažnoj medijskoj kampanji" kojom se htjelo diskreditirati njihov rad.

Vlasti su, navodi se u izvješću, pokazale "slabo zanimanje" za ispitivanje novih indicija u istrazi pa stručnjaci "nisu mogli" razgovarati sa 17 osumnjičenika koji su trenutačno u pritvoru.

To govori da "neki sektori nisu zainteresirani za istinu", istaknuo je kolumbijski odvjetnik Alejandro Valencia na tiskovnoj konferenciji.

U izvješću se uz to upozorava na slučajeve "lošeg postupanja i zlostavljanja" sedamnaestero pritvorenih osumjičenika, oslanjajući se na medicinska izvješća.

Po izvješću meksičke vlade, u noći na 27. rujna 2014. studente iz Ayotzinape napali su korumpirani policajci grada Iguale koji su ih navodno predali pripadnicima narkokartela Guerreros Unidos. Potonji su ih ubili i zapalili na smetlištu u Coculi a zatim njihove ostatke bacili u rijeku, navodi se u službenoj inačici događaja.

Dosad su identificirani ostatci tek jednog studenta, a stručnjaci smatraju da je vladina interpretacija da su studenti zapaljeni znanstveno neutemeljena s obzirom na temperaturu potrebnu da se ljudski ostaci pretvore u pepeo.

Razlozi zločina još su nepoznati.

Neovisno povjerenstvo pretpostavlja da su studenti koji su na crno unajmili pet autobusa radi sudjelovanja u prosvjedima, napadnuti jer nisu znali da je u jednom autobusu bio skriven heroin. (Hina)