Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinu dana traje istraga o nestanku 43 studenta - službena verzija događaja ledi krv u žilama.


Neovisni međunarodni istražitelji optužili su u svom izvješću u nedjelju meksičku vladu za ometanje istrage o nestanku 43 meksička studenta i upozorili da su osumnjičenici bili zlostavljani tijekom istrage.

Vezani članci Nestala tinejdžerica (16) nakon dva tjedna pronađena s ocem najbolje prijateljice (Foto: Allentown Police Department) Nestala tinejdžerica (16) nakon dva tjedna pronađena s ocem najbolje prijateljice Slika nije dostupna Uhićenja koja bi mogla riješiti misterij nestanka 43 studenta

Nakon jednogodišnje istrage slučaja koji predstavlja najeklatantnije kršenje ljudskih prava u Meksiku posljednjih godina, strani stručnjaci iz Međuameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) objavili su kritičko izvješće s više od 600 stranica u kojemu žale što nisu uspjeli rasvijetliti taj slučaj koji je potresao svjetsku javnost i izazvao žestoke prosvjede u Meksiku, gdje je nasilje snažno poraslo u desetljeće dugom ratu zbog droge.

Stručnjaci tvrde da su ih meksičke vlasti "ometale" i da su bili izloženi "snažnoj medijskoj kampanji" kojom se htjelo diskreditirati njihov rad.

Vlasti su, navodi se u izvješću, pokazale "slabo zanimanje" za ispitivanje novih indicija u istrazi pa stručnjaci "nisu mogli" razgovarati sa 17 osumnjičenika koji su trenutačno u pritvoru.

To govori da "neki sektori nisu zainteresirani za istinu", istaknuo je kolumbijski odvjetnik Alejandro Valencia na tiskovnoj konferenciji.

U izvješću se uz to upozorava na slučajeve "lošeg postupanja i zlostavljanja" sedamnaestero pritvorenih osumjičenika, oslanjajući se na medicinska izvješća.

Po izvješću meksičke vlade, u noći na 27. rujna 2014. studente iz Ayotzinape napali su korumpirani policajci grada Iguale koji su ih navodno predali pripadnicima narkokartela Guerreros Unidos. Potonji su ih ubili i zapalili na smetlištu u Coculi a zatim njihove ostatke bacili u rijeku, navodi se u službenoj inačici događaja.

Dosad su identificirani ostatci tek jednog studenta, a stručnjaci smatraju da je vladina interpretacija da su studenti zapaljeni znanstveno neutemeljena s obzirom na temperaturu potrebnu da se ljudski ostaci pretvore u pepeo.

Razlozi zločina još su nepoznati.

Neovisno povjerenstvo pretpostavlja da su studenti koji su na crno unajmili pet autobusa radi sudjelovanja u prosvjedima, napadnuti jer nisu znali da je u jednom autobusu bio skriven heroin. (Hina)