Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da ne postoje 'nikakvi dokazi da je Iran odlučio proizvoditi nuklearno oružje' i pozvao je da se s Teheranom 'pregovara' uz 'poštovanje'.


'Nema nikakva dokaza da je Iran odlučio proizvesti atomsko oružje', rekao je Lavrov tijekom rasprave u Bruxellesu. Sve dok Međunarodna agencija za atomsku energiju bude u Iranu, 'kamere će izravno bilježiti manipulacije iranskim centrifugama' kako bi se s proizvodnje niskoobogaćenog urana za civilnu uporabu prešlo na proizvodnju dostatno obogaćenog urana za vojnu uporabu, istaknuo je.

U obraćanju Iranu nužni su 'pregovori, poštovanje i dijalog', i to 'o svim problemima na Bliskom istoku', dodao je šef ruske diplomacije, spominjući Irak, Libanon, ali i Pakistan i Afganistan. 'Treba razgovarati vodeći se mišljenjem da je Iran konstruktivan dio rješenja, a ne dio problema', rekao je, u nazočnosti glavnog diplomata EU-a Javiera Solane.

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice"

Svjetske velesile već godinama vode dvostruku politiku kako bi uvjerile Iran da odustane od bilo kakva obogaćivanja urana, strahujući da bi ta zemlja mogla proizvoditi atomsko oružje.