Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povrat američkih vojnika bit će postupen zbog prioritetne borbe protiv sveprisutne korupcije.


Američki veleposlanik u Afganistanu naglasio je u četvrtak da nema krajnjeg roka za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana, a glavni zapovjednik američkih snaga poručio je plemenskim vođama da je za pobjedu ključna borba protiv sveprisutne korupcije u toj zemlji.

Početak povlačenja vojnika u srpnju 2011.


Američki vojnici 'počet će se vraćati iz Afganistana u srpnju 2011.', rekao je veleposlanik Karl Eikenberry te objasnio da će se povlačenje odvijati kroz 'postupnu, odgovornu tranziciju' i ovisiti o stupnju spremnosti afganistanske vojske i policije da same preuzmu skrb za sigurnost zemlje. No srpanj 2011. 'nije granični datum', naglasio je Eikenberry na sastanku s afganistanskim i zapadnim političarima u Kabulu, prenosi agencija AFP.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović: ''Hrvatski posao u Afganistanu je gotov, osobito nakon ugovora SAD-a i talibana...'' Vojska, ilustracija Hrvatske vojnike u Kabulu izgrebao pas, zbog sumnje u bjesnoću sve ih cijepili

Američki predsjednik Barack Obama najavio je 1. prosinca da će u Afganistan poslati još 30.000 vojnika kao pojačanje za 71.000 stranih vojnika kako bi savladali sve žilaviju talibansku pobunu. Međutim, glavni zapovjednik združenih američkih snaga, admiral Mike Mullen, poručio je za posjeta gradu Kandaharu, da je danas prioritet pobijediti u ratu protiv razgranate korupcije u Afganistanu.'

Kandahar - grad pobunjenika

'Rezultate moramo početi ostvarivati već sada', rekao je Mullen za susreta s afganistanskim plemenskim vođama u Kandaharu, gradu koji je središte pobunjeničkog otpora. Kandahar je bio pokrajinski glavni grad za talibane prije njihova uspona na vlast krajem 90-ih godina, a zatim uporište Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže Al Kaide.

Danas je stranim sigurnosnim snagama nadasve važno spriječiti da Kandahar padne u ruke pobunjenika, jer glavni američki zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal želi iz toga grada braniti glavna naselja i pridobiti povjerenje stanovništva za pobjedu nad talibanima. (Hina)