Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogođena

NATO-ovi zračni udari na Gadafijevu zgradu u Tripoliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U NATO-ovim zračnim udarima u četvrtak je pogođena zgrada Moamera Gadafija, i to samo nekoliko sati pošto se libijski vođa pojavio na televiziji, prvi put otkako su prije gotovo dva tjedna u prijašnjem zračnom udaru ubijeni njegov sin i troje unučadi.

Libijski dužnosnici koji su novinarima pokazivali mjesto udara u Gadafijevoj zgradi Bab al-Aziziji rekli su da je troje ljudi ubijeno, a 25 ozlijeđeno. Ugao te dvokatnice raznesen je, na ulicu su pali komadi betona, a na dvama mjestima kraj zgrade ostali su duboki krateri. Ta je zgrada već nekoliko puta bila meta NATO-ovih zračnih udara.

Vladin glasnogovornik Musa Ibrahim novinarima je rekao da je NATO pogodio blizu mjesta na koje svaku večer dolaze deseci Libijaca, čak i s obiteljima, izvikivati slogane potpore Gadafiju. NATO još nije komentirao te tvrdnje. 'NATO je sasvim lišen morala', rekao je Ibrahim. 'Nitko nema pravo libijskome narodu reći, 'Maknite se iz gradova kako bismo vas bombardirali', rekao je.

'Ovo je naša zemlja. Ponosimo se njome. I dalje ćemo biti narod boraca', dodao je. Prije toga Gadafi se u jednom tripolijskom hotelu sastao s nekim dužnosnicima i to je prikazano na televiziji čime su prekinuta gotovo dvotjedna nagađanja o sudbini libijskoga vođe. Nije bio viđen u javnosti od 30. travnja kad mu je u NATO-ovu udaru ubijen najmlađi sin i njegovo troje djece.

Pojavio se u srijedu u svojoj poznatoj smeđoj odori, s tamnim naočalama i crnom kapom. televizija ga je prikazala kako se pozdravlja sa skupinom plemenskih čelnika koji ga podupiru. 'Pobijedit ćete', rekao mu je jedan starac.

I četiri mjeseca nakon početka ustanka Gadafi se još drži na vlasti iako mu NATO već tjednima bombardira vojne i zapovjedne strukture. Sukob je zašao u pat-poziciju, Gadafi drži zapad zemlje, a pobunjenici su ukopani u svojim istočnim uporištima i u džepovima na zapadu. Državna televizija objavila je da je sjevernokorejsko veleposlanstvo u Tripoliju teško oštećeno u NATO-ovu bombardiranju. (Hina)

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene