Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO je spreman uhvatiti se u koštac s eventualnim izbijanjem nasilja na Kosovu, izjavio je danas glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer, istaknuvši da NATO ima vrlo jasnu ulogu na Kosovu - "zaštitu svih stanovnika, većine i manjine".


"Stanje na Kosovu je trenutno nestabilno...ukoliko bude potrebno, naše rezervne snage su spremne. Neka se nitko ne vara da će mu se dopustiti pribjegavanje nasilju", poručio je prvi čovjek NATO-a na novogodišnjem prijamu za novinare u Bruxellesu.

Vezani članci Slika nije dostupna NATO najavio kako će odgovoriti na nasilje na Kosovu Slika nije dostupna NATO će zaustaviti svako nasilje na Kosovu

Na Kosovu je raspoređeno oko 16.000 vojnika NATO-a. Novoizabrani kosovski premijer Hashim Thaci je ranije u četvrtak kazao da će Kosovo uskoro proglasiti nezavisnost, a službena se objava očekuje nakon srbijanskih predsjedničkih izbora 3. veljače.

Thaci je također rekao da je datum već određen te da su Washington i Bruxelles, u kojem su sjedišta EU i NATO-a, već obavješteni.

Scheffer je također rekao kako će se na summitu NATO-a u Bukureštu početkom travnja razmotriti "buduće prijetnje i izazovi" pred Savezom, kao i razmotriti aplikacije triju potencijalno novih članica - Hrvatske, Albanije i Makedonije.