Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za suverenitet

Nastavljaju se tenzije Rusije i Japana oko Kurilskih otoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suverenitet Rusije nad južnim Kurilskim otocima, otočjem koje vlastitim teritorijem smatraju i Rusija i Japan, neće biti predmet razmatranja danas ni sutra, izjavio je u Moskvi Sergej Prihodko, savjetnik predsjednika Dmitrija Medvedeva.

'Suverenitet Rusije nad Kurilskim otocima neće biti predmet razmatranja ni danas, ni sutra', istaknuo je Prihodko. Prihodko je komentirao izjavu japanskog premijera Naota Kana koji je u ponedjeljak posjet ruskoga predsjednika južnim Kurilima nazvao 'neoprostivom sramotom'.

Pročitajte i ovo Krčki most Život na otoku Tko je i zašto ukinuo važan uređaj za mjerenje na Krčkom mostu? ''Hoće li nam sada ukinuti i besplatan prolaz?'' Škrip, Brač - 6 Po jednome se posebno ističu FOTO Najstarije su mjesto na otoku, maleno, ali u mnogočemu jedinstveno, čak i izvan Hrvatske: Jeste li znali za Škrip?

'Ako su točno prenesene riječi čelnika japanske vlade, onda se on vjerojatno treba pripremiti na teško razdoblje. Ono što Japanci nazivaju 'sramotom' mi nazivamo radnim posjetima šefa ruske države, a oni će se nastaviti', kazao je Prihodko.

Razmirice oko Kurilskog otočja koje Japanci nazivaju Sjevernim teritorijima, već 65 godina sprječavaju potpisivanje mirovnoga sporazuma između dviju zemalja nakon što je Moskva anektirala četiri otoka na kraju Drugoga svjetskog rata.

Medvedev je južne Kurile posjetio 1. studenoga 2010., kao prvi ruski predsjednik koji je to učinio. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene