Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupina 5+1

Nastavljaju se pregovori o iranskoj nuklearnoj energiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konačni rok za kompromis u pregovorima o iranskoj nuklearnoj energiji istekao je u utorak u ponoć.

Pregovori o iranskoj nuklearnoj energiji trebali bi se nastaviti u srijedu ujutro u Lausannei, nekoliko sati nakon što su prekinuti u konfuziji kad su Rusija i Iran izvijestili o napretku, čak i postignutom sporazumu, dok je SAD tvrdio da nisu riješena sva pitanja.

Pročitajte i ovo Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju Ilustracija "Za čovječanstvo" Upali u vijesti neprijateljske zemlje: "Nemamo drugog izbora"

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius napustio je Lausanneu ne dajući izjave.

Šefovi diplomacija Skupine 5+1 i Irana razdvojili su se neposredno nakon 1 sat u noći, to jest nakon istjeka roka od 31. ožujka određena za postizanje preliminarnog sporazuma o iranskoj nuklearnoj energiji.

No, ostala je konfuzija oko razine napretka pregovora.

"Dobar napredak postignut je u raspravama. Odlučili smo ponovno početi oko 9 sati i nadamo se završiti u srijedu. Potom ćemo početi sastavljanje" konačnog sporazuma koji bi trebao biti objavljen do kraja lipnja, izjavio je Iranac Muhamed Džavad Zarif.

"Za većinu pitanja, rješenja su definirana", potvrdio je on.

Još optimističniji, Rus Sergej Lavorv rekao je za ruski tisak: "Možemo reći s relativnom sigurnošću da smo postigli načelni sporazum o svim ključnim aspektima rješenja tog pitanja koje će se početi stavljati na papir u nadolazećim satima".

Lavrov je dodao da će "načelni sporazum objaviti Zarif i Federica Mogherini", šefica diplomacije EU-a.

'Sporazum s Iranom mogao bi izazvati zamjenske ratove'

Optimizam je to koji opovrgava američki diplomat ustvrdivši da "sva pitanja nisu riješena", dok drugi zapadni izvor ocjenjuje da načelni sporazum "još" nije zaključen.

Glede šefa francuske diplomacije Laurenta Fabiusa, on se vratio u Pariz "radi sudjelovanja u vijeću ministara i vratit će se čim to bude korisno", rečeno je iz njegova ureda bez navođenja više detalja.

Američki predsjednik Barack Obama sastao se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost u utorak navečer u Washingtonu. "Predsjednika su o napretku pregovora obavijestili tajnici John Kerry i Ernie Moniz (energetika) kao i ostali članovi pregovaračke skupine iz Lausanne", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bernadette Meehan.

Konačni rok za kompromis u pregovorima o iranskoj nuklearnoj energiji istekao je u utorak u ponoć ali nekoliko je izaslanstava, posebice američko, ustvrdilo u utorak navečer da je postignut dovoljan napredak kako bi se nastavili pregovori u srijedu i pokušali riješiti preostali problemi.

Taj kompromis za koji se još ne zna koju bi formu trebao poprimiti (politička deklaracija, djelomično objavljen dokument...) predstavlja ključnu dionicu na putu konačnog sporazuma, sa svim detaljima i tehničkim dodacima, koji mora biti dovršen do 30. lipnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene