Akcija spašavanja zarobljenih dječaka i trenera na Tajlandu (Foto: AFP)
Akcija spašavanja zarobljenih dječaka i trenera na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp

Dvanaest dječaka i njihov trener, koji su zarobljeni u pećinama na tajlandu, ipak neće biti spašavani večeras, potvrdili su službeni izvori uz obrazloženje da - ne mogu roniti.


Planove za njihovo izvlačenje ubrzale su informacije da je u pećini drastično pala razina kisika, no od toga se ipak odustalo. 

Vezani članci Tajlandski vojnik Jakrapanth Thomma Tajlandske snage sigurnosti ubile vojnika: Pobio 26 ljudi zbog nevjerojatnog razloga Dvostruki nokaut Turist posjetio domovinu tajlandskog boksa pa iz prvog reda snimio dvostruki nokaut

Službeni izvori na Tajlandu kažu da dječaci imaju dovoljno snage za hodanje, no da trenutno ne mogu roniti. Dodaje se da su dječaci i njihov trener "u redu" te da je zrak dobar. 

Spasitelji su iskopali više od stotinu rupa u tlu u nadi da će uspjeti doći do mjesta gdje su zarobljeni, od čega je njih 18 obećavajućih. Iako najdublja ima 400 metara, vlasti nisu sigurne da će uspjeti doći do njih na ovaj način. 

Pomoć u spašavanju dječaka i njihovog trenera ponudio je i milijarder Elon Musk, najavivši da će u subotu poslati svoju ekipu na Tajland koji će sa sobom donijeti crpke i posebne baterije te tehnologiju za točno lociranje zarobljenih u pećini.

Dječaci zarobljeni u špilji pisali su svojim roditeljima te im poručili da su dobro i da su jaki.

U pismu su dječaci naveli i što bi željeli jesti, između ostalog - pohanu piiletinu.

U drugom su pak pismu zamolili učitelje da im ne daju punu zadaće.

Pismo roditeljima poslao je i trener ispričavši se zbog situacije u kojoj su se našli.

Akcija spašavanja zarobljenih dječaka i trenera na Tajlandu (Foto: AFP)
Obitelj smrtno stradalog bivšeg pripadnika specijalnih postrojbi (Foto: AFP) Foto: Afp

"Ostavio je rezervoar s kisikom, a na povratku je izgubio svijest. Kolega mu je pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio", rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew, dodajući da njegova žrtva neće biti uzaludna i da će nastaviti dalje s akcijom spašavanja.