Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija i dalje tvrdi da je nedužna

Nastavak velike diplomatske krize: Moskva zbog afere Skripal želi sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti

Vasilij Nebenzia, ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima (Foto: AFP)
Vasilij Nebenzia, ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija je zatražila održavanje sastanka Vijeća sigurnosti o aferi Skripal. Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima nije otkrio zašto Rusija traži sastanak, ali je rekao da će Vijeću biti poslano pismo u kojem će biti objašnjeno rusko stajalište.

Rusija je zatražila održavanje sastanka Vijeća sigurnosti o aferi Skripal, rekao je u srijedu ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Vasilij Nebenzija (Foto: AFP) Odgovor na optužbe Ruski ambasador obrušio se na zapadne sile: ''Velika Britanija igra se s vatrom i bit će im žao"

"Na traženje naše vlade, molim vas da sazovete u četvrtak u 15 sati po lokalnom vremenu sastanak Vijeća sigurnosti o pismu britanske premijerke Therese May", koja povezuje Rusiju s trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skipala i njegove kćeri 4. ožujka u Salisburyju, rekao je ruski veleposlanik.

Vasilij Nebenzia nije iznio druge pojedinosti o razlozima koji su potaknuli Rusiju da traži taj specifični sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Skripal. On je samo rekao da će Vijeću biti poslano pismo u kojem će precizirati rusko stajalište.

Na inicijativu Velike Britanije 14. ožujka Vijeće sigurnosti održalo je hitan sastanak o tom predmetu tijekom kojeg su Sjedinjene Države ocijenile Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg špijuna.

Nekoliko dana nakon trovanja Sergeja i Julije Skripal Theresa May rekla je da smatra da je odgovornost Moskve "jedino moguće objašnjenje".

Rusija je predložila zajedničku istragu

Rusiju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog laboratorija koji je analizirao otrov. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne "jako složene metode" kojima može raspolagati samo "državni akter", ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Rusija je predložila zajedničku istragu s obzirom na to da ju Britanija nije pozvala sudjelovati u istrazi koju provodi OPCW, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna.

Predstavnici 41 zemlje članice izvršnog vijeća OPCW-a počeli su u srijedu u Den Haagu izvanrednu sjednicu. Ruski prijedlog podržali su Kina, Azerbajdžan, Sudan, Alžir i Iran, rekao je diplomatski izvor, a sedamnaest članica ostalo je suzdržano. Rusija je uoči sjednice tvrdila da iza nje stoji 14 zemalja.

OPCW, koji nadzire primjenu Konvenciju o zabrani kemijskog oružja iz 1997., uzeo je uzorke iz Salisburyja gdje je izveden napad te očekuje da će rezultate istrage koja će se provesti u dva laboratorija objaviti idući tjedan.

Rusija neće priznati rezultate ako ne bude sudjelovala u istrazi

Ruski predstavnik pri OPCW-u Aleksandr Šulgin rekao je da Moskva neće priznati rezultate istrage OPCW-a ne bude li i ona sudjelovala u ispitivanju uzoraka iz Salisburyja. Ruski zahtjev da provede usporednu istragu Zapad odbacuje kao pokušaj Moskve da omalovaži istragu tehničkih stručnjaka OPCW-a.

Afera je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Sjedinjenih Država.

Njemački dužnosnik: London treba dokazati da Rusija stoji iza napada na špijuna

Velika Britanija treba pružiti dokaz da je Rusija odgovora za prošlomjesečno trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove kćeri u Engleskoj, rekao je u četvrtak koordinator za Rusiju u njemačkoj vladi.

Gernot Erler izjavio je da se povećava pritisak na vladu premijerke Therese May nakon što je britanski vojni istraživački centar u Porton Downu priopćio u utorak da ne može reći je li nervni otrov koji je korišten u napadu proizveden u Rusiji.

"To je u suprotnosti s onim što smo ranije čuli od britanskih političara i svakako će povećati pritisak na Britaniju kako bi pokazala daljnje dokaze da tragovi uvjerljivo ukazuju na Moskvu", kazao je Erler za njemački ARD.

Dodao je da su dodatne informacije tajne službe izgleda navele Britaniju da okrivi ruskog predsjednika Vladimira Putina za pokušaj ubojstva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri

"Očito je bilo takvih izvješća s britanske strane na temelju informacija tajne službe, tako da ulogu nije imao samo Porton Down nego i dodatne informacije", kazao je Erler.

"Međutim, ona (izvješća) nisu poznata u javnosti i sada se stvara pritisak da se objavi više tih informacija jer u suprotnom ta cijela stvar nije transparentna", istaknuo je.

Njemačka se pridružila Britaniji, SAD-u i drugim zapadnim zemljama u protjerivanju ruskih diplomata zbog napada u južnome engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. Rusija je uzvratila istom mjerom.

Eskalacija napetosti između Zapada i Rusije mora se zaustaviti, rekao je Erler pozvavši na stanku dok Organizacija za zabranu kemijskog oružja ne provede neovisnu istragu otrova korištenog u napadu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene