Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD i saveznici u zamahu

Nastavak udara na džihadiste: Bombardirane modularne rafinerije, uvedene sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Američke Države i njihovi arapski saveznici nastavili su noćas, treću noć zaredom, zračne napade na militante Islamske države u Siriji, objavio je Pentagon.

Dvojica američkih dužnosnika kazala su Reutersu da su napadnuta naftna postrojenja na istoku Sirije koja su pod kontrolom ekstremista Islamske države, a riječ je o tzv. modularnim rafinerijama koje se mogu transportirati i brzo staviti u funkciju. Procjenjuje se da takve modularne rafinerije pripadnicima Islamske države donose prihod od dva milijuna dolara dnevno.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije" Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju

Glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby nije želio govoriti o detaljima zračnih napada koji su u tijeku.

Napadnute modularne rafinerije Islamske države

Napadnuta su naftna postrojenja na istoku Sirije, objavila je američka vojska. U napadima na tzv. modularne rafinerije pod kontrolom Islamske države, uz Amerikance, sudjelovali su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Američka vojska objavila je da je izvršeno 13 napada na 12 modularnih rafinerija, te još jedan napad na vozilo Islamske države.

Evo koliki prostor zauzima Islamska Država!

"Još uvijek analiziramo podatke o napadima na modularne rafinerije, ali prema prvim izvješćima napadi su bili uspješni", priopćila je američka vojska.

Modularne rafinerije se mogu transportirati i brzo staviti u funkciju, a procjenjuje se da one pripadnicima Islamske države donose prihod od dva milijuna dolara dnevno. Ovim napadima SAD žele prekinuti dotok novca kojim se financiraju operacije Islamske države u Siriji i Iraku.

SAD uvele sankcije za strane borce i financijere IS-a, među imenovanima po jedan iz Kosova i BiH

Sjedinjene Američke Države objavile su u srijedu imena više od 20 pojedinaca i skupina koji su kao inozemni borci ili kao financijeri sudjelovali u terorističkim akcijama Islamske države (IS) u Siriji, te su protiv njih uvedene financijske sankcije.

To znači da su im sva sredstva koja imaju u SAD-u zamrznuta, da im je zabranjen pristup američkom bankarskom sustavu, te da je američkim građanima i tvrtkama zabranjeno poslovanje s njima.

Među inozemnim borcima koji sudjeluju u terorističkim akcijma Islamske države u Siriji, američki State Department imenovao je i dvojicu muškaraca sa područja bivše Jugoslavije, kosovskog Albanca Lavdrima Muhaxherija, te Nusreta Imamovića iz Bosne Hercegovine.

Kurdska televizija je u kolovozu ove godine objavila da je Lavdrim Muhaxheri navodno ubijen u borbama sa kurdskim snagama. A mediji u BiH su u lipnju objavili da Nusret Imamović, koji je bio vođa selefijske (salafitske) zajednice u Gornjoj Maoči, od kraja prošle godine ratuje u Siriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene