Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska "trojka" - Velika Britanija, Francuska i Njemačka - danas je priopćila da Teheran nije dovoljno učinio da bi vratio povjerenje u svoj nuklearni program i predložila UN-u da pooštri sankcije protiv Irana.


"Stajalište da se čeka i vidi što će se dogoditi više ne dolazi u
obzir. Priznajemo da je Iran poduzeo neke korake, ali smo svejedno razočarani. Ta je suradnja samo djelomična i ne donosi napredak. Sve u svemu, rezultati nisu ohrabrujući", poručili su predstavnici triju zemalja guvernerima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

Prethodno je direktor IAEA Mohamed ElBaradei izjavio kako se čini da će Iran do kraja godine razjasniti pitanja o svom nuklearnom programu, ali da su saznanja o trenutnim iranskim aktivnostima ograničena zbog strogih iranskih propisa o kretanju UN-ovih inspektora. Rusija i Kina sklonije su to izvješće tumačiti u pozitivnom svjetlu u odnosu na
zapadne sile.

Zapad, posebice SAD, smatra da Iran tajno pokušava razviti atomsku bombu. Vlada u Teheranu pak opetovano ponavlja da razvija nuklearni program isključivo u civilne svrhe.