Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Berlinu

Napokon pomak nabolje u Ukrajini: Dogovorena sigurnosna zona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postignut je sporazum kojim se uspostavlja sigurnosna zona između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon diplomatskog sastanka u Berlinu.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine sastali su se u srijedu navečer u Berlinu kako bi pokušali smiriti jačanje sve nasilnijih sukoba na separatističkom istoku Ukrajine u kojima, prema Kijevu, izravno sudjeluje ruska vojska.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Ljusja Štein i Maria Alyokhina "ratni fake" Aktivistica Pussy Riota osuđena na šest godina zatvora

"Postigli smo sporazum oko demarkacijske linije razdvajanja, u skladu sa sporazumom iz Minska, a od ovog trenutka obje strane moraju povući teško topništvo iza te linije. Naravno, potpuni prekid vatre ovisi o uspješnoj provedbi ovog sporazuma", kazao je Steinmeier u srijedu kasno navečer.

Vojne i diplomatska napetosti su dosegle najvišu razinu od prošlog ljeta. Nekoliko sati prije sastanka ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao da se više od 9000 vojnika Rusije nalazi u njegovoj zemlji s više od 500 tenkova, teškog topništva i vozila za prijevoz postrojbi.

Tijekom dana je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da želi "postići napredak, ali da ne želi poticati prevelika očekivanja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene