Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut dogovor

Tadić poručio da Srbija neće ratovati: U sukobima na Kosovu više ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zubinom Potoku ozlijeđeno je troje Srba, posljednje su neslužbene informacije s Kosova. Pucnjava se oko 16:00 sati čula na izlazu iz Zubinog Potoka prema selima Varage i Zupče, javlja KIM radio. Ipak, situacija se nakon pregovora navečer smirila.

Predsjednik Srbije Boris Tadić apelirao je na prisebnost svih tijekom akcije specijalnih snaga KPS-a na granici i poručio da Srbija neće ratovati, prenosi B92. Kosovski premijer Hashim Thaci poručuje da nema kompromisa. Napetost raste i u podijeljenoj Mitrovici. S obje strane mosta okupljaju se skupine građana.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Slika nije dostupna Thaci okrivio službeni Beograd Drama na sjeveru Kosova: Stanje je mirno ali napeto, nadzor preuzeo KFOR

Navečer je postignut dogovor da se do sutra ujutro specijalna jedinica kosovske policije ROSU povuče u Prištinu i da se uklone sve srpske blokade puteva na sjeveru Kosova, javlja B92. Dogovoreno je da se na taj prijelaze Jarinje i Brnjak vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, koji su radili na njima prije nego je kosovska jedinica ROSU pokušala preuzeti prijelaze.

'KFOR je helikopterima doveo novu grupu pripadnika KPS-a koji su trebali zauzeti granični prijelaz. Pregovaramo s KFOR-om od kojeg tražimo da evakuira svepripadnike te da se situacija vrati u stan je od prije par dana, to je jedini način normalizacije', rekao je Nedeljković, a prenosi Radio KIM.

Jedan kosovski policajac ranjen je u glavu i u teškom je stanju. U bolnici u južnom dijelu Kosovske Mitrovice formiran je poseban tim za zbrinjavanje povređenih u sukobima, javlja RTS.

Nenajavljenim razmještanjem specijalnih snaga Kosovske policije na sjevernim graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje, jutros su počeli, a poslijepodne eskalirali novi incidenti. 'Nema kompromisa sa Srbijom, specijalci ostaju na prijelazima', rekao je kosovski premijer Hashim Thaci, javlja RTS. Dodaje kako je iz bolnioce u Kosovskoj Mitrovici stigla informacija da nema ozlijeđenih Srba.

Vojnici NATO-a na Kosovu, razmješteni u blizini srbijanske granice, udvostručili su ophodnje i pojačali stupanj pripravnosti, kako bi se izbjegli incidenti između Kosovara i Srba, objavila je u utorak glasnogovornica Saveza. 'Potvrđujem da je KFOR odmah poduzeo mjere na sjeveru Kosova kako bi se smanjile napetosti u tom sektoru"' kazala je Carmen Romero novinarima.

Iako je dogovor postignut i specijalne jedinice kosovske policije povukle su se s prijelaza Jarinje kod Leposavića, a nešto prije 13 sati i s prijelaza Brnjak, RTS javlja kako su se kosovski specijalci vratili s 20-ak vozila na prijelaz Brnjak. Iz tog dijela se čula i pucnjava, javio je dopisnik RTS-a.

Jedan pripadnik kosovske policije ranjen je u okolini Zubinog Potoka, javlja RTS. Navodno ima i ozlijeđenih, no još uvijek se ne može utvrdititi ni tko je pucao ni točan broj ranjenih. Snage KFOR-a krenule su ka prijelazu Brnjak kako bi se sprečila daljnja eskalacija nasilja.

Zapovjednik KFOR-a trebao bi započeti novu seriju razgovora sa srbijanskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem i srbijanskim dužnosnikom Borislavom Stefanovićem, šefom pregovaračkog tima Beograda za dijalog s Prištinom.

Granični prijelaz Jarinje sada nadgledaju vojnici KFOR-a. Propuštaju se automobili, ali teška mehanizacija još nije uklonjena s puta kod Leposavića, javlja RTS.

Bogdanović i Stefanović noćas su stigli na sjever Kosova i u Leposaviću razgovarali s KFOR-ovim zapovjednikom Erhardom Buhlerom i sa zapovjednikom specijalnih postrojbi kosovske policije.

Prištinski portal 'Bota sot' izvijestio je da su nakon sukoba s policijom kod prijelaza Brnjak uhićene četiri osobe i da je ondje okupljeno oko 1.500 lokalnih Srba s kojima pregovaraju pripadnici KFOR-a.

KFOR ne prihvaća bilo kakvo nasilje i spreman je poslati određen broj postrojbi koje će reagirati bude li potrebno, prenio je portal riječi zapovjednika Buhlera koji je pozvao kosovske građane neka ne reagiraju nasiljem.

Kronologija novih incidenata

Srbi koji ne priznaju vlast u Prištini blokirali su magistralnu cestu Kosovska Mitrovica – Raška u selima Rudare i Leposavić zbog pokušaja Thacijeve policije da zauzme navedene prijelaze i tako uspostavi vlast i na sjeveru zemlje. Unatoč srpskoj blokadi, prištinske vlasti jutros su ipak uspjele preuzeti kontrolu nad oba prijelaza koja iz Srbije vode u sjeverni dio Kosova, no nakokon toga ipak je, kako pišu srbijanski mediji, došlo do povlačenja kosovske policije.

Dok srbijanski političari pokušavaju pregovorima s kosovskim vlastima i snagama KFOR-a riješiti novonastalu situaciju i dogovoriti povlačenje kosovske policije sa sjevera nekadašnje pokrajine, srpsko stanovništvo kamionima i teškom mehanizacijom blokiralo promet na sjeveru Kosova dopuštajući samo prolazak pojedinim osobnim automobilima.

Granične prijelaze kao i blokirane ceste neprestano nadlijeću KFOR-ovi helikopteri. Zapovjednik međunarodnih snaga tvrdi da nema ovlasti zapovjediti povlačenje kosovskim specijalcima.

Radiotelevizija Kosovo jutros je javila da je premijer Hashim Thaci naredio da se na granični prijelaz Jarinje pošalje još pripadnika specijalnih jedinica policije poznatijih pod imenom Rose. Kosovski premijer zatražio je i podršku snaga KFOR-a kako bi se kod Leposavića uklonile barikade koje su postavili tamošnji Srbi da bi spriječili prodor kosovske policije.

Specijalac podlegao ozljedama?

Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi potvrdio je jučer navečer za Kosovsku televiziju da je u tijeku policijska akcija zauzimanja graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova.

Rexhepi je izjavio da su petorica pripadnika specijalne policijske jedinice Rose noćas ozlijeđena u akciji zauzimanja prelaza prema Srbiji. Neslužbeno se doznaje kako je jedan od policajaca podlegao ozljedama. RTS je objavio kako je jedan pripadnik specijalne policije ranjen u nogu eksploziji ručne bombe, no ne navode gdje se to dogodilo.

Izvještaji očevidaca s terena govore kako je na granični prijelaz Brnjak ispaljen projektil iz zolje ili tromblona, ali Rexhepi to nije potvrdio, kao ni raniju neslužbenu informaciju da je jedan ranjeni policajac podlegao ozljedama.

Izvjestitelji RTV Kosova s terena su potvrdili da su specijalne policijske postrojbe jučer navečer preuzele prijelaz Brnjak, te da su u blizini prijelaza Jarinje, ali da cestu blokiraju kamioni s pijeskom i skupina lokalnih Srba.

Kosovska televizija 21 javila je da policija EULEX-a ne surađuje s kosovskom policijom u vezi te akcije, već da blokira kosovskoj policiji pristup graničnom prijelazu Jarinje. Za te granične prijelaze bila je odgovorna carina EULEX-a, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.


Iz EULEX-a je rečeno da su od predstavnika medija doznali za akciju kosovskih specijalnih postrojbi Rosa, ali da još ne mogu ništa o tome kazati. Građani srpske nacionalnosti sa sjevera Kosova, koji su se okupili jučer navečer kod Leposavića, napravili su blokadu i spriječili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na graničnom prijelazu Jarinje.

Nešto ranije je stigla i vijest da je predsjednik vlade Kosova Hashim Thaci smijenio glavnog ravnatelja Kosovske policije Reshata Maliqia, što je kasnije potvrđeno iz vlade Kosova. Kosovska vlada je u srijedu donijela odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju. Srpski mediji javljaju da je državni tajnik ministarstva za Kosovo, Oliver Ivanović, upozorio kako bi situacija na sjeveru Kosova mogla 'eskalirati'.

'Situacija je prilično napeta, to je nepromišljena gesta za koju nema obrazloženja', rekao je Ivanović, govoreći o odluci prištinske strane da postrojbe specijalne policije preuzmu prijelaze na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom. On je naveo da je razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice te da očekuje reagiranje KFOR-a i EULEX-a. Ivanović je kazao da se 'glavna napetost očekuje danas ujutro' te da postoji opasnost da situacija 'eskalira'. 'Kada se to nadoveže na odluku o zabrani ulaska robe to pokazuje vrlo koherentan plan', rekao je Ivanović.

Sve tri kosovske nacionalne televizije jučer navečer su emitirale posebne emisije povodom akcije vlasti u Prištini da preuzmu nadzor nad graničnim prijelazima na sjeveru zemlje i na taj način prošire svoju vlast na cijeli teritorij Kosova. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine, koju je do sada priznalo 77 država svijeta. (Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene