Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva smrtonosna napada

Napadi u Kopenhagenu: Policija šuti o identitetu ubojice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za tisak u nedjelju ujutro, policija je jedino objasnila da je lokalizirala tog muškarca zahvaljujući pozivu taksista.

Danska policija šuti u nedjelju o identitetu osobe koju je usmrtila i za koju smatra da je jedini počinitelj dva smrtonosna napada u Kopenhagenu.

Pročitajte i ovo Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Na konferenciji za tisak u nedjelju ujutro, policija je jedino objasnila da je lokalizirala tog muškarca zahvaljujući pozivu taksista koji je opisao osobu sličnu onoj koju su snimile kamere za video nadzor.

Jedini podatak o njemu ostaje fotografija objavljena u subotu popodne uz opis: 'između 25 i 30 godina, visine oko 1,85 m, atletske građe, arapskog izgleda, ravna kosa'.

Danska policija ubila muškarca koji stoji iza dva napada

Motivi muškarca nisu poznati a nitko nije javno preuzeo odgovornost za počinjena djela.

Danska policija objavila je ranije da smatra kako je muškarac kojeg je ubila tijekom jutra, nakon što je on na pripadnike snaga reda otvorio vatru, počinitelj obaju atentata u danskoj prijestolnici u kojima su poginule dvije osobe a pet ih je ranjeno.

'Smatramo da se radi o istom muškarcu koji stoji iza dva napada', kazao je glasnogovornik policije Torben Moelgaard Jensen na konferenciji za novinare.

Prvi napad izveden je iz vatrenog oružja na kopenhaški kafić u kojem se raspravljalo o slobodi govora, a raspravi je nazočio i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks kojem se prijeti smrću zbog njegovih karikatura proroka Muhameda.

Svjedoci kažu da je četrdesetak metaka ispaljeno izvana na kafić, a policija je rekla kako smatra da je Vilks, glavni govornik, bio meta.

'Zemlja je u stanju uzbune nakon terorističkog napada'

U pucnjavi je poginuo 55-godišnjak, rekla je policija, a trojica policajaca su ranjena.

I Vilk i francuski veleposlanik koji je također bio na tome skupu neozlijeđeni su. Veleposlanik Francois Zimeray na Twitteru je objavio da je 'još živ u prostoriji' u kojoj se tribina održavala. 'Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući', rekao je.

Prije samo mjesec dana u Francuskoj je u trodnevnome nasilju ubijeno 17 ljudi, a sve je počelo kad su islamisti upali u pariški ured satiričkoga lista Charlieja Hebdoa i zapucali po redakciji u znak osvete što je list objavljivao crteže proroka Muhameda.

Švedski umjetnik Lars Vilks pod policijskom je zaštitom zbog islamističkih prijetnji još od 2010., a pozornost je na sebe privukao 2007. kad je objavio crteže proroka Muhameda kao psa.

Nekoliko sati kasnije u noći na nedjelju pucano je na sinagogu u drugom dijelu grada, oko pola sata hoda udaljenu od kafića. Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je umro, a dvojica policajaca su ranjena dok je napadač pobjegao pješice.

Ubijeni muškarac bio je mladi židov koji je provjeravao posjetitelje na ulazu u sinagogu, priopćila je Židovska zajednica. Bio je član Židovske zajednice i provjeravao je ljude koji su ulazili u sinagogu gdje se slavila bar micva.

Napadač nije uspio ući u sinagogu gdje se okupilo osamdesetak ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene