Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ubijeno 11 osoba

Krvoproliće u sinagogi najgori antisemitski napad u povijesti SAD-a

Građani odaju počast stradalima u napadu na sinagogu (Foto: AFP)
Građani odaju počast stradalima u napadu na sinagogu (Foto: AFP) Foto: Afp
Zastave su u Sjedinjenim Državama spuštene na pola koplja po nalogu predsjednika koji je najavio dolazak u Pittsburgh gdje je ubojica u sinagogi ubio 11, a ranio šest osoba u najgorem antisemitskom napadu u novijoj povijesti zemlje za što je optužen po 29 točaka i prijeti mu smrtna kazna.

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike "svi Židovi moraju umrijeti", otvorio vatru na vjernike na šabat, tjedni neradni dan za židove.

Pročitajte i ovo Policija ispred sinagoge u Berlinu na koju su bačeni molotovljevi kokteli U blizini je i vrtić Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli, incident zabilježen i tijekom očevida Bombaški napad na sinagogu krvavi napad Doživotna kazna za sveučilišnog profesora koji je bombardirao sinagogu

Bowers je uhićen i prevezen u bolnicu jer je policija morala otvoriti vatru kako bi ga savladala, a on je uz sebe imao jurišnu pušku i tri komada vatrenog oružja.

Osim 11 ubijenih vjernika, šest je ranjenih, među kojima su četiri pripadnika snaga reda. Nijedno dijete nije ubijeno.

Trump: "Moramo biti uz braću i sestre židove"

Predsjednik Donald Trump osudio je "zlo masovno ubojstvo", a njegova kći Ivanka, preobraćena na judaizam, izjavila je "Amerika je snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".

"Ne smije biti nikakve tolerancije za antisemitizam ili bilo koji oblik vjerske mržnje", poručio je predsjednik Trump. "Moramo biti uz braću i sestre židove kako bismo pobijedili antisemitizam i snage mržnje" rekao je predsjednik na predizbornom skupu u Illinoisu koji je održan u jeku priprema za izbore 6. studenoga na polovini mandata za Kongres.

Trump je najavio da će uskoro doputovati u Pittsburgh. Naredio je da sve zastave budu spuštene na pola koplja u znak pijeteta prema žrtvama.

Sve zastave u Bijeloj kući, na zgradama vlade, u kampovima za vojnu obuku, pomorskim bazama i na ratnim brodovima bit će spuštene na pola koplja do 31. listopada.

Građani odaju počast stradalima u napadu na sinagogu (Foto: AFP) Robert Bowers (Policijska fotografija)

Robert Bowers, 46-godišnji stanovnik Pittsburgha, optužen za napad i uhićen, na društvenim mrežama je napisao da židovska organizacija za izbjeglice Hebrew Immigrant Aid Society "voli dovoditi osvajače koji ubijaju" Amerikance.

"Ne mogu stajati sa strane i svjedočiti ubojstvu mojih ljudi. Dosta mi je vaše optike, krećem", napisao je napadač na društvenoj mreži Gab, stvorenoj kao alternativa Twitteru.

Bowersu prijeti smrtna kazna

U blizini sinagoge organizirana su bdijenja. Sa svijećom u rukama, deseci stanovnika Pittsburgha molili su, prenose dopisnici agencije AFP-a.

Robert Bowers bit će suđen i za antisemitske zločine i prijeti mu smrtna kazna, najavio je američki ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Nešto poslije savezni ured ministarstva pravosuđa za Pennsylvaniju objavio je da je Bowers optužen po 29 točaka od kojih 11 za uporabu vatrenog oružja s nakanom da počini zločine, a 11 za sprečavanje obavljanja vjerske službe što je rezultiralo smrću.

Građani odaju počast stradalima u napadu na sinagogu (Foto: AFP) Vojska na poprištu pucnjave Pensilvaniji (Foto: Reuters) Foto: Reuters

Najsmrtonosniji napad na židovsku zajednicu u povijesti SAD-a

Antidifamacijska liga, velika organizacija za borbu protiv antisemitizma, objavila je da se radi "o najsmrtonosnijem napadu na židovsku zajednicu u povijesti Sjedinjenih Država". "Vjerojatno", rekao je direktor Jason Greenblatt.

Napad se dogodio u vrlo napetu ozračju u SAD-u, kako na političkom tako i društvenom planu.

Protekli tjedan zemlja je svjedočila napetosti zbog slanja paketa bombi istaknutim demokratima, a samog predsjednika Donalda Trumpa njegovi protivnici redovito optužuju da dolijeva ulje na vatru svojom zapaljivom retorikom podjele.

SAD je u 2017. imao veću stopu napada antisemitskog karaktera s oko 1986 izgreda (napastovanja, vandalizma, agresija), što je 57 posto više u odnosu na 2016., navodi Antidifamacijska liga.

No vrlo nasilni napadi na židove vrlo su rijetki.

Nekoliko američkih gradova, među kojima je New York, najavilo je u subotu da će poduzeti mjere za zaštitu vjerskih mjesta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene