Finci odaju počast žrtvama napada u Turkuu (Foto: AFP)
Finci odaju počast žrtvama napada u Turkuu (Foto: AFP)

Osamnaestogodišnji marokanski tražitelj azila, osumnjičen da je nasmrt izbo nožem dvije žene i ranio još osmero ljudi u Finskoj u petak, identificiran je kao Abderrahman Mechkah i pred sudom će se pojaviti u utorak, moguće videovezom budući da je u bolnici, priopćio je u ponedjeljak sud.


Taj se zločin vodi kao ubojstvo i pokušaj ubojstva s terorističkom namjerom, navodi sud.

Policija je zatražila da Abderrahman Mechkah, koji je trenutačno u bolnici jer ga je policija ranila u nogu, bude u zatvoru tijekom preliminarne istrage, a pred sudom će se očitovati u utorak, i to najvjerojatnije videovezom iz bolnice.

"Spremni smo to organizirati putem videoveze, ali sve ovisi o njegovu stanju koje će procijeniti bolničko osoblje", rekla je Crista Granroth iz Nacionalnog ureda za istrage.

Policija je priopćila u subotu da je osumnjičeni, koji je uhićen nakon napada nožem na prolaznike u gradu Turkuu, izgleda ciljano napadao žene.

Mechkah je došao u Finsku prošle godine. Finska televizija MTV, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila je da je osumnjičenom odbijen zahtjev za azilom. Policija nije komentirala te navode, ali je priopćila da je njegov zahtjev za azilom bio u procesu razmatranja.

Policija je uhitila još četiri Marokanca zbog moguće povezanosti s njim.

Finska sigurnosna služba (SUPO) u lipnju je za jedan stupanj povisila razinu opasnosti od terorističkog napada, objavivši da je zabilježena aktivnost skupine tzv. Islamske države koja bi mogla biti uperena protiv Finske. Opasnost koja je sve dotad bila ocijenjena "slabom" sada je "povišena", što je druga razina na četverostupanjskoj ljestvici.

Nakon ovog napada razina opasnosti ostaje ista, navodi SUPO. (Hina)