Vojnici drže pozicije kod Tripolija (Mahmud TURKIA / AFP)
Vojnici drže pozicije kod Tripolija (Mahmud TURKIA / AFP)

Naoružana skupina u ponedjeljak je zaustavila glavni dotok vode opkoljenoj libijskoj prijestolnici Tripoliju i time dodatno pogoršala bijedu tamošnjih stanovnika pogođenih tjednima borbe.


Skupina je u nedjelju napala jednu postaju mreže cjevovoda koja prevozi vodu iz Sahare, objavila je tvrtka koja upravlja tim projektom.

Napadači su natjerali zaposlenike da isključe protok oko 400 kilometara južno od Tripolija.

Istočne snage Libijske nacionalne vojske (LNA) Khalife Haftara pokrenule su napad na Tripoli početkom travnja, a u južnim predgrađima grada protiv njih se bore vojnici odani vladi premijera Fayeza al-Serraja, koji uživa podršku Ujedinjenih naroda.

Nakon prethodnih napada na cjevovod, razvojni projekt bivšeg diktatora Muammara Gaddafija, prolazilo je oko dva dana da kućanstva primijete nestašice vode u tom obalnom gradu od 2,5 milijuna stanovnika.

Libija (Foto: AFP) Počela evakuacija međunarodnog osoblja iz Libije, vlada najavila protuofenzivu

Vlada u Tripoliju za sabotažu je optužila skupinu koja je to već radila 2017., dodavši kako je njihov zapovjednik Khalifa Ehnaish pripadnik Haftarovih snaga, što je LNA odbacila.

U borbi za Tripoli poginulo je najmanje 510 ljudi, 75 tisuća napustilo je svoje domove, tisuće migranata ostale su zatočene u prihvatnim centrima, a dio južnih predgrađa je razoren.

Zatvorene su škole, obitelji razdvojene na suprotnim stranama linije borbe te su učestale nestašice struje.

Riječ je o najvećem sukobu nakon Gaddafijeva zbacivanja 2011. (Hina)

Počela evakuacija međunarodnog osoblja iz Libije, vlada najavila protuofenzivu