Strane države počele su evakuirati osoblje iz Libije zbog pogoršavanja situacije u toj zemlji u kojoj je međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju objavila da pokreće protuofenzivu protiv snaga Kalife Haftara, vođe s istoka LIbije, javljaju agencije.

Galerija +0 Libija (Foto: AFP)

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) objavilo je da će premjestiti jedan kontingent američkih vojnika, dok je Indija priopćila da je evakuirala pripadnike mirovnih snaga u Tunis.

Vezani članci Napad u Libiji (Izvor: Al Jazeera) Militantna skupina odana Khalifi Haftaru nastavila s napadima. U novom zračnom napadu ubijeno 43 ljudi Američki vojnici (Foto: AFP) Troškovnik i cijena rata protiv terorizma: SAD od 2001. potrošile oko 6 bilijuna dolara, ubijeno 500.000 ljudi

"Zbog novih sukoba u Libiji kontingent snaga Američkog zapovjedništva za Afriku privremeno se premješta iz zemlje, kao odgovor na sigurnosno stanje na terenu", objavio je AFRICOM čije je sjedište u Stuttgartu.

Priopćeno je također da će se pratiti stanje na terenu i "razmotriti mogućnost povratka američke vojne nazočnosti kada to bude moguće". Američka vojska nije objavila koliko vojnika povlači iz Libije.

Kalifa Haftar, vođa snaga s istoka Libije, pokrenuo je vojni pohod na Tripoli.

Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) stigla je u subotu do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgne vladu koja uživa potporu UN-a.

Haftar (75) se predstavlja kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gaddafijem.

U nedjelju je njegova ofenziva zaustavljena nakon što je vlada objavila da je pokrenuta protuofenziva.

Glasnogovornik vlade objavio je početak protuofenzive kako bi se očistili gradovi od "nelegitimnih snaga", pri čemu je mislio na snage vojnog zapovjednika Haftara, javio je AFP.

Ta operacija trebala bi omogućiti "čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga", rekao je glasnogovornik Mohamad Gnounou u izjavi novinarima u Tripoliju.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

Sukobi u Libiji

Napad Haftarove Libijske nacionalne vojske (LNA), saveznice paralelnih vlasti čije je sjedište na istoku, opasno je jačanje borbe za moć koja traje od zbacivanja Muammara Gaddafija 2011.

Televizija Al-Arabija prenosi kako je Haftar rekao da će se operacija njegovih snaga nastaviti do poraza terorista.

Tripoli bi bio ključan plijen za Haftarovu paralelnu vladu na istoku. Prije pet godina on je skupio bivše Gaddafijeve vojnike i u trogodišnjoj bitci osvojio Benghazi, najveći grad na istoku. Ove godine se proširio na jug, bogat naftnim poljima.

Nova eskalacija sukoba iznenadila je UN. Guterres je ovaj tjedan bio u libijskoj prijestolnici kako bi pomogao u organizaciji nacionalne konferencije o pomirenju, planirane za ovaj mjesec.

No snage LNA su u četvrtak osvojile grad Gharyan, oko 80 kilometara južno od Tripolija, nakon okršaja sa snagama vjernima premijeru Fayezu al-Serraju kojeg podržava UN.

Potom su krenule prema sjeveru i stigle na oko 40 kilometara od Tripolija, tvrde istočni izvori. No nisu uspjeli osvojiti kontrolnu točku oko 30 kilometara zapadno od prijestolnice kojom bi zatvorili obalni put do Tunisa.

Vojska vjerna Tripoliju je u Zawiyi, zapadno od prijestolnice, pritvorila 145 boraca LNA, otkrio je zapadni zapovjednik Mohamed Alhudair, a potvrdili izvori iz LNA-a.

Zaplijenjeno je i 60 vozila. U isto vrijeme su skupine vjerne Tripoliju iz obalnog grada Misrate prenijele naoružanje u Tripoli kako bi pojačale obranu protiv Haftara.

Guterres je većinu večeri u četvrtak proveo u snažno zaštićenom kompleksu UN-a u predgrađu Tripolija, potom je letio u Benghazi i dovezao se do Haftarove baze.

Ranije je otišao u Tobruk, još jedan grad na istoku, gdje se susreo s Aguilom Salehom, predsjednikom Zastupničkog doma koji je također Haftarov saveznik.

"Moj cilj ostaje isti: izbjegavanje vojnog sukoba. Ponavljam da ne postoji vojno rješenje za libijsku krizu, samo političko", napisao je glavni tajnik UN-a ranije na Twitteru.

Saleh je u četvrtak pozdravio ofenzivu. Nakon susreta s Guterresom njegov je glasnogovornik otkrio kako su razgovarali o načinima zaustavljanja krize i nadolazećoj konferenciji, no nije otkrio detalje.

Nova eskalacija je poraz za Ujedinjene narode i zapadne države koje pokušavaju posredovati između Serraja i Haftara koji su se prošli mjesec susreli u Abu Dhabiju kako bi razgovarali o podjeli moći.

Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati koji ga smatraju štitom protiv islamista i daju mu vojnu podršku, stoji u izvještajima UN-a.

No Emirati su se pridružili zapadnim državama u izražavanju zabrinutosti zbog sukoba. Njemačka je pozvala na izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti, a Rusija je objavila da, usprkos napisima, ne pomaže Haftarovim snagama i zalaže se za političko rješenje.

Tunis je pojačao kontrole na svojoj granici s Libijom, a talijanski ministar unutarnjih poslova objavio je da je veoma zabrinu zbog razvoja događaja u toj bivšoj talijanskoj koloniji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju