Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Google je pozvao zaposlenike koji su na putu izvan SAD-a da se vrate u zemlju, nakon što je predsjednik Donald Trump donio odluku o zabrani ulaska u tu zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja.


U Googleu su rekli da su zabrinuti zbog naredbe i bilo kakvih mjera koje bi mogle blokirati ulazak talentiranih ljudi u SAD, javlja BBC.

Uredba koju je potpisao Trump znači da u SAD neće moći ući državljani Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije čak i ako imaju ''zelenu kartu'', odnosno stalnu boravišnu dozvolu. Nerijetko su državljani muslimanskih zemalja zaposlenici Google koji je poznat po privlačenju talentra iz cijelog svijeta i diskriminacija ovog tipa bi se vjerojatno snažno mogla odraziti na njihovo poslovanje.

Vize državljanima sedam muslimanskih zemalja, neće se izdavati sljedeća tri mjeseca, a Trump ovaj potez objašnjava suzbijanjem islamističkog terorizma. Iako je uredba na snazi tek nekoliko sati, već postoje izvještaji o tome da su osobama koje imaju vizu ili zelenu kartu, a državljani su navedenih sedam zemalja već odbijeno ukrcavanje na letove za SAD.

Američko-arapska liga sada savjetuje građane koji imaju spomenuta državljanstva da ne napuštaju SAD, jer se vjerojatno do daljnjeaga neće moći vratiti.