Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatili ostavku

Nakon smrtonosnog požara u Grčkoj smijenjen zamjenik ministra za civilnu zaštitu

Nikos Toskas (Foto: AFP)
Nikos Toskas (Foto: AFP) Foto: Afp
Zamjenik grčkog ministra za civilnu zaštitu Nikos Toskas u petak je razriješen dužnosti nakon smrtonosnog požara u kojemu je 23. srpnja istočno od Atene poginulo 88 ljudi, priopćeno je iz premijerova ureda.

"Premijer je prihvatio Toskasovu ostavku", priopćile su službe Alexisa Tsiprasa. Vlada se zbog lošeg upravljanja katastrofom našla na meti kritike oporbe koja je zatražila smjenu odgovornih.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Nikos Toskas je prošlog tjedna rekao da je Tsiprasu ponudio ostavku, ali da ju je on odbio. Premijerove službe u kratkom priopćenju ističu da su prihvatile ostavku na "kratkom sastanku" s Toskasom na kojemu mu je "zahvalio na suradnji svih ovih godina".

Ovlasti civilne zaštite prenesene su na ministra unutarnjih poslova Panosa Skourletisa.

Tsipras je od prošlog tjedna pod pritiskom zbog toga što je samo priznao "političku odgovornost" za strašan požar koji se s brijega iznad Matija i okolice brzo proširio na sam grad, uglavnom sagrađen u boriku.

Tsiprasu se napose zamjeralo što nije nikoga kaznio.

U petak je broj žrtava koji je premašio 90, smanjen na 88 mrtvih, jednog nestalnog i 40 ozlijeđenih, od kojih su devetero u kritičnom stanju.

Oporbene stranke ističu da vlada nije dovoljno upozoravala stanovnike na opasnost premda je jak vjetar puhao sa zapada, da nije pravodobno organizirala evakuaciju te da je više sati skrivala prave razmjere katastrofe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene