Obavijesti Pretražite Navigacija
Sonderkommando zatvorenici

Nakon 70 godina dešifrirani stravični zapisi iz Auschwitza: "Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stravična svjedočanstva zatvorenika koji je u logoru Auschwitz bilo prisiljeni pomagati nacistima u ubijanju zatvorenika nakon više od 70 godina napokon su dešifrirana.

Riječ je o zapisima koji su u Auschwitzu zakopani 1944. godine, a nakon što su otkriveni 1980. jedva vidljivi zapisi zbog loše su čitljivosti desetljećima dešifrirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Htjeli ga prodati Švedski nacist priznao upletenost u krađu natpisa iz Auschwitza Slika nije dostupna Obilježena 62. godina oslobođenja Auschwitza

Grčki Židov Marcel Nadjari 1944. godine bio je jedan od oko 2.200 članova posebne skupine zatvorenika Sonderkommanda čija je zadaća bila pomagati nacistima prilikom slanja Židova u plinske komore.

Nadjari je torturu koju je prolazio opisao na 13 stranica rukopisa te ih pohranio u termosicu koju je u kožnoj vreći zakopao nedaleko jednog od krematorija.

„Krematorij je velika zgrada sa širokim dimnjakom i 15 peći. Ispod vrta se nalaze dva ogromna podruma. U jednom su zatvorenike skidali do gola, a drugi je bio komora smrti. Ljudi su u njega ulazili goli, a kad bi se u podrumu nalazilo oko 3.000 zatvorenika, na njih bi se puštao plin. Umirali bi nakon šest ili sedam minuta patnje“, napisao je Nadjari.

Opisao je kako su nacisti u komore postavili cijevi kako bi plinske komore nalikovale na prostorije s tuševima.

„Spremnici plina dostavljani su u vozilima njemačkog Crvenog križa. Dvojica SS-ovaca ubacivali su ih kroz otvore nakon čega je počinjao naš posao. Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći“, opisuje Nadjari.

Zabilježio je kako je pepeo svake žrtve težio oko 640 grama.

U svojim je zapisima Nadjari naznačio kako su žrtve nacističkih strahota očekivale da će u logoru umrijeti, no to je bila njegova poruka vanjskom svijetu zbog koje je i sam mogao umrijeti.

Termosicu je 1980. godine na dubini od 16 centimetara kopajući slučajno otkrio poljski student šumarstva.

Pukim čudom preživio

Nadjari je pukim čudo preživio Auschwitz i deporataciju u koncentracijski kamp Mauthausen. Nakon rata se oženio i 1951. preselio u New York. Umro je 1971., 53 godine prije no što je otkrivena njegova poruka, javlja BBC News.

Kad je ruski povjesničar Pavel Polian odlučio dešifrirati teško oštećene zapise, vidljivo je bilo svega 10 posto teksta. Rezultate njegova rada objavio je Institut za suvremenu povijest u Munchenu.

Iskustva zatvorenika iz jedinice Sonderkomanda prethodno su opisala još četiri muškarca čiji su zapisi bili u puno boljem stanju obzirom da su otkrivena ranije.

Točno predividio broj žrtava

Polijan je kazao kako ga je fascinirala točnost Nadjarijeve procjene da je u Auschwitzu poginulo 1,4 milijuna ljudi.

Povjesničari naime smatraju kako je u ogromnom logorskom kompleksu poginulo 1,1 milijuna Židova i 300.00 ostalih zatvorenika, uglavnom Poljaka i Sovjeta.

Nadjari je svjedočio očajničkoj pobuni članova Sonderkommanda koji su, predvođeni sovjetskim vojnicima ukradenim barutom pokušali raznijeti najmanje jedan od pet krematorija.
Nacisti su suzbili pobunu, a budući da u njoj nije sudjelovao, Nadjari je sačuvao živu glavu.

Preživjelo 110 Sonderkommando zatvorenika

Zloglasni logor Auschwitz-Birkenau preživjelo je oko 110 Sonderkommando zatvorenika, uglavnom poljskih Židova.

O njihovim stravičnim iskustvima snimljen je i film „Saulov sin“ koji je 2016. godine nagrađen Oscarom za najbolji strani film.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene