Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Htjeli ga prodati

Švedski nacist priznao upletenost u krađu natpisa iz Auschwitza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši 34-godišnji vođa švedskih nacista priznao je da je bio upleten u krađu njemačkog natpisa ‘Arbeit macht frei’ iz bivšeg koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Anders Hoegstroem, koje je osnovao i od 1994. do 1999. vodio Nacionalsocijalističku frontu, glavnu švedsku neonacističku stranku, priznao je da je trebao biti posrednik u prodaji natpisa, no slučaj je ipak prijavio poljskoj policiji.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Brzo promijenila Predsjednica Europske komisije razbjesnila Poljake objavom o Auschwitzu Slika nije dostupna Policija istažuje krađu 'Ukrali natpis iz Auschwitza kako bi na njemu zaradili'

‘Pitali su me želim li prebaciti taj natpis s jednog mjesta na drugo’, rekao je za tabloid Aftonbladet. ‘Jedan čovjek bio je spreman platiti nekoliko milijuna kruna (nekoliko stotina tisuća eura) za njega’, rekao je.

>> Naručitelj krađe natpisa iz Auschwitza je u Švedskoj

Svojom prijavom poljskoj policiji, tvrdi, omogućio je da se razotkrije krađa počinjena 18. prosinca. Natpis je pronađen nekoliko dana poslije rastrgan na tri dijela. Uhićena su petorica Poljaka. Nacionalsocijalistička fronta raspuštena je prije dvije godine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene