Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukoliko prijave nepravilnosti u radu nekih kolega zaposlenici ove banke dobit će nagradu od 50.000 eura.


Nagradu od 50.000 eura mogu dobiti oni zaposlenici najveće slovenske banke koji kao "zviždači" prijave kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koji su neki već prozvali "unutarnjom policijom".

Vezani članci Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Može li država obuzdati banke zbog minusa i zašto one većinom pronalaze rupu u zakonu? "Središnja banka ovo je trebala znati ranije" Vinko Ćemeraš Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli za prekrasan podvodni spot dobili veliko priznanje: "Puno smo truda uložili"

Iako je protiv toga već prosvjedovao sindikat radnika Nove Ljubljanske banke, a i neki bankari smatraju da se radi o neetičkom pristupu, formiranje unutarnje kontrole brani Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog protukorupcijskog povjerenstva. On je u NLB-u postavljen na čelo spomenutog odjela, službenog naziva Centar za skladnost poslovanja, a u njemu je 17 zaposlenih.

"Nagradu dobiva samo onaj tko je svojom informacijom spriječio da dođe do veće poslovne štete za banku", kaže Praprotnik koji tvrdi da slične odjele koji stimuliraju "zviždače" imaju i tvrtke na Zapadu i da je riječ o međunarodnoj praksi.

Laburisti u Sabor šalju zakon o 'zviždačima'

"Nagrade zviždačima nudi i američki FBI", izjavio je Praprotnik u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da ne vidi problem u tome što je ovdje riječ o najvećoj slovenskoj banci koja je u državnom vlasništvu.

"Državna poduzeća moraju biti još odgovornija u zaštiti imovine od moguće štete", naveo je Praprotnik.

Za sada nema podatka je li visoka nagrada do sada nekome isplaćena, ali je Praprotnikov odjel, otkako je osnovan, policiji posredovao 43 slučaja u kojima se sumnjalo na počinjenje kaznenih djela.

Nekadašnji predsjednik nadzornog odbora NLB-a France Arhar smatra da davanje nagrada za informacije o mogućim poslovnim nepravilnostima nema uporište u zakonu.

"Takva je praksa u bankarstvu nepoznata, a svatko je po zakonu i inače dužan prijaviti nezakonite radnje i to bez novčane nagrade", kaže jedan od najiskusnijih slovenskih bankarskih stručnjaka.

Sindikat zaposlenih u NLB-u tvrdi da su o nagradama za "zvizdače" doznali tek iz medija, te da su službenici banke ogorčeni zbog takvog nepovjerenja uprave u zaposlene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju