Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgori tornado u povijesti SAD-a!

VIDEO: HOROR U OKLAHOMI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjim podacima vlasti u Oklahomi, broj poginulih u monstruoznom tornadu revidiran je na 24. Naciji se obratio predsjednik Obama.

Snažan tornado poharao je Oklahomu. S vjetrom koji je na mahove dostizao brzinu od oko 321 km/h, opustošio je šire područje grada. Procjenjuje se da je tornado imao promjer najmanje tri kilometra kada je prošao kroz Moore, koji se nalazi na južnom dijelu gradskog područja Oklahoma Citya.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Osjećao se ugroženim' Tragedija: Dječaka koji je preživio tornado u Oklahomi ubio - pas! Slika nije dostupna Video hit na internetu Iznenađenje: Tijekom intervjua ispod ruševina pronašla svog psa!

>> VIDEO Timelapse snimka razornog tornada u Oklahomi

>> FOTOGALERIJA Posljedice stravičnog tornada u Oklahomi

>> VIDEO Tornada harala Oklahomom, poginule dvije osobe

Premda su raniji podaci iz bolnica i mrtvačnica govorili o čak 91 poginuloj osobi, vlasti u Oklahomi su kasnije revidirale broj žrtava. Prema posljednjim podacima koje prenosi AP, potvrđena je smrt 24 osobe, među kojima je sedmero djece. No, očekuje se da će ova službena brojka znatno porasti.

Najveći broj žrtava zabilježen je u osnovnoj školi Plaza Towers u Mooreu, koja je bila smještena na ruti kojom je prošao razorni tornado. 75 učenika i zaposlenika škole bili su u školi kada je u nju udario pakleni vrtlog. Spasioci tragaju za nestalim osobama, a mnoge od njih zarobljene su pod ruševinama, javlja CNN. Kroz Moore je prošao najgori tornado u povijesti SAD-a, javila je ta američka TV postaja.

U televizijskom izvješću s terena rečeno je kako su se poginula djeca utopila u vodi koja je curila iz puknutih vodovodnih cijevi, nakon što je tornado oštetio školu.

Obama: Naše molitve su upućene narodu Oklahome

Hospitalizirano je 120 osoba, od toga 45 djece. Predsjednik SAD-a Barack Obama obratio se iz Bijele kuće naciji, rekavši kako su njegove i molitve svih Amerikanaca upućene prema stanovnicima Oklahome.

'U trenutku su uništeni cijeli kvartovi, više desetaka ljudi izgubilo je živote, među žrtvama su bila mala djeca koja su se pokušala skloniti u školu. Naše su molitve s narodom Oklahome, naša zahvalnost ide učiteljima koji su dali sve da zaštite djecu, svim spasiocima koji čine sve od sebe da bi spasili preživjele', rekao je Obama.

On je još sinoć proglasio stanje katastrofe za Oklahomu, što znači lakši preljev novca iz saveznog proračuna prema najteže pogođenom području. Također je naredio federalnim vlastima da se pridruže potrazi za nestalima.

'Škola je srušena, zidovi su popadali. Sigurno je pod ruševinama još dvadesetak djece. Neka smo tijela već izvukli i to je apsolutno strašno i uznemirujuće', rekao je policijski službenik Todd Lamb.

Ukoliko ste se našli na mjestu razornog tornada, šaljite nam svoje fotografije i snimke na moj.report@novatv.hr

U Mooreu je evakuirana bolnica a u pomoć je pozvana i Nacionalna garda.

'Naši najgori strahovi su ostvareni. Nadamo se da su svi čuli upozorenje, ali to je gusto naseljeno područje i bojimo se da nisu svi saznali da im prijeti tornado', rekao je Bill Bunting, iz Nacionalnog ureda za predviđanje oluja, nakon što je tornado počeo prolaziti kroz predgrađa.

U Mooru, predgrađu Oklahome inače živi 55.000 osoba. (I.D. / D.B. / Hina)  Action News 5 - Memphis, Tennessee 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene