Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više desetaka osoba poginulo je u olujama koje su u subotu pogodile više dijelova Južne Amerike.


Najmanje je 25 osoba poginulo na obalnim područjima Ekvadora tijekom snažnih kiša koje su uzrokovale klizišta, kao i zbog snažnog plimnog vala na obali Tihog oceana. U udaru groma u policijsku školu u glavnom gradu Quitu ozlijeđene su 52 osobe od kojih je hospitalizirano njih 15. Ekstremni vremenski uvjeti nanijeli su i štete poljoprivrednicima te zemlje kao i ribarstvu nakon što su snažni valovi uništili dio ribarskih brodova.

Vezani članci Kiša u Zagrebu - 1 Stigla promjena vremena i kiša: HAK upozorava na skliske i mokre kolnike, očekuje se još pljuskova Nevrijeme u Zagrebu VIDEO Na jugu kupanje u moru, na kopnu u kiši: Zagreb pogodilo nevrijeme, padala je i tuča

U pustinjskom predjelu sjevernog Čilea Atakami snažne oluje, koje se rijetko javljaju u tom jednom od najsuših dijelova Zemlje, izazvale su poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje deset osoba i uništene su mnoge kuće i ceste.

VIDEO Pogledajte najkritičnije prizore s Jadrana

Prema vlastima te zemlje radi se o najobilnijim kišama zabilježenim u proteklih 80 godina u pustinjskom dijelu zemlje.

"Nakon što oslobodimo prometnice možda će porasti broj mrtvih", kaže Ricardo Toro, ravnatelj Ureda za hitna stanja. Prema podacima njegova ureda najmanje se 19 osoba vodi kao nestalo a više od 5,5 tisuća evakuirano je dok su tisuće ostale bez svojih domova.

Predsjednica Michel Bachelet proglasila je izvanredno stanje i rasporedila vojsku u tom području koja pomaže u spasilačkim naporima i spriječava pljačku.

"Stanje je pogubno", kazala je nakon što je posjetila pogođeno područje. "Moramo brzo stići do izoliranih zajednica."

Lokalni dužnosnici upozoravaju i da bi poplave prema naseljenim mjestima mogle nanijeti toksične materijale iz pustinjskih rudnika uključujući arsen i živu te su zatražili angažman centralnih vlasti u uklanjanju tona blata koje se nakupilo u obalnim gradovima zbog straha da sadrže otrovne tvari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook