Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovao u razvoju plinske komore

Nacist nakon rata postao njemački špijun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki nacistički časnik koji je sudjelovao u razvoju plinske komore postao je nakon Drugoga svjetskog rata špijun za Zapadnu Njemačku, a unatoč njemačkim nalozima za uhićenje, bio je i u Njemačkoj na tečaju špijunske agencije BND-a, vidi se iz arhiva BND-a.

'Iz današnje perspektive angažman Walthera Rauffa bio je politički i moralno neshvatljiv', rekao je u ponedjeljak povjesničar BND-a Bodo Hechelhamer.Rauff je bio među vodećim SS-ovim časnicima u nacističkoj Njemačkoj, a u Južnoj je Americi od 1958. do 1962. bio BND-ov agent i zaradio više od 70 tisuća njemačkih maraka, rekao je Hechelhammer.

Rauff je umro 1984. u Čileu, a izbjegao je sve pokušaje da ga privedu pravdi.

Nakon poraza nacista Rauff je 1945. pobjegao u Južnu Ameriku i ondje ga je angažirao BND. Radio je pod imenom Enrico Gomez, a dobio je zadaću da izvještava o Fidelu Castru. Zadaća se pokazala uzaludnom jer nije dobio ulaznu vizu za Kubu. Između 1960. i 1962. dvaput je bio na BND-ovim tečajevima u Njemačkoj: drugi put bilo je to u veljači 1962., kad je postojao i njemački nalog za uhićenje. (Hina)

Pročitajte i ovo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće" Novinar Evan Gershkovich u zatvoru uhićen zbog navodne špijunaže Oslobađanje novinara Gershkovicha prioritet je za Bijelu kuću: "Nećemo stati dok ga ne dovedemo doma"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene