Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki nacistički časnik koji je sudjelovao u razvoju plinske komore postao je nakon Drugoga svjetskog rata špijun za Zapadnu Njemačku, a unatoč njemačkim nalozima za uhićenje, bio je i u Njemačkoj na tečaju špijunske agencije BND-a, vidi se iz arhiva BND-a.


'Iz današnje perspektive angažman Walthera Rauffa bio je politički i moralno neshvatljiv', rekao je u ponedjeljak povjesničar BND-a Bodo Hechelhamer.Rauff je bio među vodećim SS-ovim časnicima u nacističkoj Njemačkoj, a u Južnoj je Americi od 1958. do 1962. bio BND-ov agent i zaradio više od 70 tisuća njemačkih maraka, rekao je Hechelhammer.

Rauff je umro 1984. u Čileu, a izbjegao je sve pokušaje da ga privedu pravdi.

Nakon poraza nacista Rauff je 1945. pobjegao u Južnu Ameriku i ondje ga je angažirao BND. Radio je pod imenom Enrico Gomez, a dobio je zadaću da izvještava o Fidelu Castru. Zadaća se pokazala uzaludnom jer nije dobio ulaznu vizu za Kubu. Između 1960. i 1962. dvaput je bio na BND-ovim tečajevima u Njemačkoj: drugi put bilo je to u veljači 1962., kad je postojao i njemački nalog za uhićenje. (Hina)

Vezani članci Obilježavanje 75. godišnjice napada atomskom bombom u Nagasakiju, Japan - 1 Najstrašniji napad koji je čovječanstvo dosad doživjelo: "Sjećam se beživotnih tijela djece... Izgledala su poput crnih stijena" Paul Whelan Rusija osudila bivšeg američkog marinca na 16 godina zbog špijunaže, SAD suđenje proglasio nepravednim
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju