Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imigracijska kriza

Na Lampedusu u 24 sata stiglo 1.800 imigranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine imigranata iz sjeverne Afrike došle su do talijanske obale u posljednja 24 sata, što je pridonijelo imigracijskoj krizi koja je izazvala napetost među europskim vladama i razmišljanja o privremenoj ponovnoj uspostavi granične kontrole.

Policija je priopćila da je noćas osam brodova s oko 1.800 ljudi iz Tunisa i Libije doplovilo do otočića Lampeduse. 

Lampedusa, otok na pola puta između Tunisa i Sicilije s 5.000 stalnih stanovnika, u središtu je imigracijske krize koju su prouzročile pobune u sjevernoj Africi. Stanje na otoku je kritično jer u izbjegličkim centrima ima mjesta za samo 850 ljudi.

Ukupno je više od 35.000 Afrikanaca, među kojima oko 24.000 ilegalnih imigranata iz Tunisa, došlo je do Lampeduse ili do drugih malih talijanskih otoka od početka ove godine.

Tisuće su prebačene u prihvatne centre u Italiji otkako je premijer Silvio Berlusconi obećao krajem ožujka da će očistiti Lampedusu, ali prepuni brodovi i dalje stižu.

Italija je pozvala druge vlade EU-a da pomognu u njihovom zbrinjavanju, ali je su takvi pozivi izazvali uzbunu posvuda u Europi.

'Europa ne čini ono što je obećala', rekao je jučer navečer talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. 'U Libiji je rat, a sve dok je tamo rat izbjeglice će i dalje stizati', kazao je.

Francuska i Italija zalažu se za to da se europskim zemljama dopusti da suspendiraju politiku otvorenih granica kojom je uklonjena granična kontrola između većine država EU-a u skaldu sa Schengenskim sporazumom, te da se ponovno uspostave kontrole u izvanrednim okolnostima. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je izvanredna situacija koja će trajati' Posljednje postaje pred prelazak u Mađarsku koja gradi žičanu ogradu Slika nije dostupna U više operacija U samo jednoj noći kod Lampeduse spašeno čak 700 izbjeglica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene