Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 200 eura

Na internetu htio prodati sapun napravljen od ubijenih Židova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šok i ogorčenje javnosti izazvao je oglas u kojem su se prodavali sapuni napravljeni od ubijenih Židova.

Policija u Nizozemskoj uspjela je u posljednji tren spriječiti muškarca da na internetu proda dva sapuna koji su navodno bili napravljeni od ostataka Židova ubijenih u nacističkom logoru.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Slika nije dostupna Obilježena 62. godina oslobođenja Auschwitza

Prodaju 'memorablije' iz Drugog svjetskog rata, kojom se prodavač hvalio i stavio cijenu od 200 eura, prijavili su šokirani posjetitelji internet stranice na kojoj je bio oglas.

Muškarac je policiji predao dva sapuna koja je htio prodati. Sapuni će biti testirani kako bi se vidjelo sadrže li stvarno ljudske ostatke.

Tvrdnje saveznih snaga da nacisti masovno proizvode sapun od Židova ubijenih u koncentracijskim logorima pojavile su se još sredinom Drugog svjetskog rata. Takva masovna proizvodnja nikada nije dokazana, ali jesu pojedini slučajevi. Navodno su neki njemački 'znanstvenici' eksperimentirali s proizvodnjom sapuna od ljudskog sala, ali ih je u tome zaustavio sam Heinrich Himmler koji je 1942. naredio istragu.
 

Proživjele su neopisive strahote, a onda su ih silovali osloboditelji

Isto tako, poznato je da su nacisti koristili primjerice kosu ubijenih za proizvodnju vune za izolaciju. Povjesničar Arthur Haraf kazao je kako je sapun jedan od brojnih proizvoda koji su pronađeni kod koncentracijskog kampa Westerbork u Nizozemskoj. Kamp je bio poput sabirnog centra iz kojeg su nacisti slali Židove u logore. Osim sapuna, pronađena su i mnogobrojna zubala, piše Daily Mirror.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene