Obavijesti Video Pretražite Navigacija
deep fake

Na ekranu u New Yorku nije umjesto 'Slava Ukrajini' pisalo 'Slava urinu': Video je lažiran

Digitalni billboard koji je Volodimira Zelenskog dočekao u Ukrajini
Digitalni billboard koji je Volodimira Zelenskog dočekao u Ukrajini Foto: Screenshot / Twitter
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u New York, gdje ga je dočekao veliki digitalni billboard na kojemu je, umjesto "slava Ukrajini", pisalo "slava urinu". Tako je glasila vijest objavljena na brojnim portalima, pa i našem, ali u međuvremenu se pokazalo da se radi o lažiranom videu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u New York, gdje je održao govor pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Osim snimki govora, društvenim mrežama proširio se i digitalni billboard koji ga je dočekao u New Yorku, na kojem je, umjesto "Glory to Ukraine" (slava Ukrajini), osvanula poruka "Glory to urine" (slava urinu). U međuvremenu se pokazalo da se radi o deep fake snimci. Videoisječak je lažiran i počeo se širiti u vrijeme održavanja Opće skupštine UN-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija usmrćena iz službenog oružja svog dečka Tragedija u Osijeku: Praznio je policijski pištolj i slučajno upucao djevojku (21), preminula je na licu mjesta

Pogrešno smo u prvotnom tekstu naveli da je tvrtka koja upravlja billboardom objasnila je da je pogrešku uzrokovao sustav koji je riječ "Ukrajina" automatski ispravio u riječ "urin". Naime, bila je objavljena lažna isprika oglašivačke tvrtke koja uopće ne upravlja panoom na tom mjestu u New Yorku.

Na digitalnom panou uz fotografiju Zelenskog nikada nije pisalo "Slava urinu" i fotografije su lažne što znači da smo ranije objavili netočnu vijest. Da se radi o lažiranom videu potvrdili su naknadnim provjerama brojni svjetski mediji, a sažeo ih je Faktograf.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene