Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muslimanke sve češće idu na operacije obnavljanja djevičanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Operacija u privatnoj klinici na Champs-Elysees uključuje rez skalpelom i 10 šavova za cijenu od 2900 dolara. Za 23-godišnju francusku studenticu podrijetlom iz Maroka, ta procedura od 30 minuta predstavlja ključ za novi život - iluziju djevičanstva.

Kao i sve veći broj muslimanki iz Europe, podvrgnula se himenoplastiji tj. obnovi himena, vaginalne membrane koja normalno puca pri prvom spolnom odnosu.

Pročitajte i ovo Imran Khan stroga kazna Bivši pakistanski premijer i njegova supruga osuđeni zbog protuzakonitog braka Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka

'U mojoj kulturi, ne biti djevica je sramotno' kaže studentica, ležeći u bolničkom krevetu dok čeka operaciju. 'U ovom trenutku, djevičanstvo mi je važnije od života.'

Kako muslimanska populacija u Europi sve više raste, mnoge mlade muslimanke rastrgane su između sloboda koje omogućava europsko društvo i duboko ukorijenjene tradicije.

Ginekolozi kažu da u zadnjih nekoliko godina, sve više muslimanki traže potvrdu djevičanstva kao dokaz koji mogu pokazati. To je uzrokovalo veliku potražnju za himenoplastijom, koja tvrde estetski kirurzi, ako se ispravno izvede može proizvesti efekt vaginalnog krvarenja prve bračne noći. Usluga se reklamira na internetu, aranžmani tzv. medicinskog turizma dostupni su u zemljama poput Tunisa gdje je cijena mnogo prihvatljivija.

'Ako ste muslimanka koja je odrasla u mnogo liberalnijim europskim društvima, možete lako izgubiti djevičanstvo prije braka,' kaže Dr. Hicham Mouallem, koji ima ordinaciju u Londonu i također pruža uslugu obnove himena. 'Stoga ako se želite udati za muslimana i ne želite probleme, pokušat ćete zadržati djevičanstvo.'

No ne postoje pouzdane statistike o broju zahvata, jer se procedura uglavnom izvodi u privatim klinikama i u većini slučajeva nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Obnova himena postala je toliko intrigantna da je poslužila i kao tema za filmsku komedije koja se ovog tjedna počinje prikazivati u Italiji. 

'Žensko srce' je priča o Marokanki koja živi u Italiji, a putuje na operaciju u Casablancu. 'Uvidjeli smo da je ono što smo smatrali rijetkom praksom postalo prilično učestalo', komentira režiser David Sordella. 

'Te žene mogu živjeti u Italiji, prihvatiti naš mentalitet i nositi traperice. Ali u određenim trenutcima nemaju snage da se odupru tradiciji svoje kulture.'

Ova tema postala je posebno aktualna u Francuskoj, gdje se otvorila i žestoka debata o predrasudama za koje se mislilo da su pokopane seksualnom revolucijom prije 40 godina: važnost ženskog djevičanstva.

Stvar se zahuktala prije dva tjedna kada je sud u Lilleu, u sjevernoj Francuskoj, poništio brak dvoje francuskih muslimana, zbog toga što je mladoženja otkrio da njegova mlada nije djevica, kako je tvrdila.

Njihova drama šokirala je Francusku. Mladoženja, inženjer u ranim tridesetima, napustio je bračni krevet i objavio još uvijek prisutnim gostima na vjenčanju, kako mu je mlada lagala. Istu noć vratili su je natrag roditeljima.

Idući dan, posjetio je odvjetnika s namjerom da traži razvod. Mlada, studentica medicine, priznala je i prihvatila rastavu.

Sud nije spominjao religiju. Radije se oslonio na bračni ugovor, zaključivši da ju je inženjer oženio nakon što mu je predstavljena kao nevina i čedna. U svjetovnoj Francuskoj, taj slučaj otvorio je nekoliko delikatnih tema: uplitanje religije u svakodnevni život, osnove za prekid braka i jednakost spolova.

Neke feministice, odvjetnici i doktori upozoravaju da bi slučaj, u kojem je sud prihvatio važnost djevičanstva u braku, mogao potaknuti mnoge Francuskinje muslimanskog podrijetla da se odvaže na himenoplastiju.

'Presuda je izdaja svih francuskih muslimanki,' kaže Elisabeth Badinter, feministička književnica. 'Toj jadnoj ženi šalje negativnu poruku u kojoj je djevičanstvo još uvijek bitno u očima zakona. Sve više žena će si govoriti, 'O moj Bože, ne želim riskirati, obnovit ću svoje djevičanstvo.'

Život francuskog para čiji je brak sud poništio je uništen. Ministarstvo pravosuđa uložilo je prosvjednu notu, smatrajući kako je ta odluka izazvala „debatu obojanu diskriminacijom' koja je 'potresla sve građane naše zemlje, osobito žene'.

U Islamskom Centru, u predgrađu Lillea, gdje se održalo vjenčanje, suosjećaju s ostavljenom ženom.

'Taj muškarac je najveći magarac' kaže Abdelkibir Errami, predsjednik centra. 'Iako žena nije bila djevica, nije imao pravo tako je osramotiti. To nije učenje Islama koje zastupa opraštanje.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene