Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U istrazi koja se vodi u Velikoj Britaniji oko slučajeva mučenja iračkih civila od strane britanskih vojnika počele su izranjati neugodne činjenice, od kojih neke svjedoče o brutalnom mučenju civila, a mnoge su potkrijepljene čak i video snimkom.


Zatvorenici tvrde kako su im britanski vojnici, stacionirani u Basri, stavljali kukuljice na glavu, tjerali ih da leže u rupama s fekalijama te urinirali po njima. Jedan od zatvorenika, istražnom je sudu reakao kako su ga britanski vojnici mučili i tjerali da pleše kao Michael Jackson, piše Daily Mail.

Istragu je pokrenuo smrtni slučaj Baha Mouse, iračkog civila, koji je umro tijekom 'pripreme' za ispitivanje. 26-godišnji mousa nalazio se u zatvoru u Basri, a umro je u listopadu 2003. godine. Na saslušanju je puštena i video snimka, u kojoj je vidljivo kako britanski skupnik Donald Payne iz vojne postrojbe Lancashire psuje iračke civile u zatvoru te ih tjera na izdržavanje kazni u bolnim pozicijama. Payne je i prvi britanski časnik, koji je priznao da je počinio ratni zločin, nakon što je priznao krivnju za neljudsko postupanje sa zatvorenicima na vojnom sudu 2006. godine.

Vezani članci Nasilni prosvjedi u Iraku (Foto: AFP) Rakete ispaljene na zračnu luku u Basri, nasilni prosvjedi u Iraku Slika nije dostupna Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika

Tad je i osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora, a s njim je optuženo bilo još šestero vojnika, no svi su oslobođeni optužbi na istom vojnom sudu u ožujku 2007. godine. Više patologa kao uzrok Mouseove smrti navelo je gušenje s višestrukim ozljedama, a jedan od svjedoka izjavio je na istražnom sudu kako je Payne pokušavao 'obuzdati' Mousea okrećući mu ruku iza leđa i gurajući mu koljeno u leđa. Na taj mu je način, izjavio je jedan od svjedoka, Payne htio staviti lisičine na ruke. 'Ako uzmemo u obzir čak samo i ovu video snimku, vidljivo je kako se sa zatvorenicima postupalo na izrazito nasilan način', potvrdio je glavni tužitelj Gerard Elias.