Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski časnik priznao ratni zločin

Mučili zatvorenike i tjerali ih da plešu kao Michel Jackson

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istrazi koja se vodi u Velikoj Britaniji oko slučajeva mučenja iračkih civila od strane britanskih vojnika počele su izranjati neugodne činjenice, od kojih neke svjedoče o brutalnom mučenju civila, a mnoge su potkrijepljene čak i video snimkom.

Zatvorenici tvrde kako su im britanski vojnici, stacionirani u Basri, stavljali kukuljice na glavu, tjerali ih da leže u rupama s fekalijama te urinirali po njima. Jedan od zatvorenika, istražnom je sudu reakao kako su ga britanski vojnici mučili i tjerali da pleše kao Michael Jackson, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S 14 na 12 brigada Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika Slika nije dostupna Ostanak britanskih vojnika Predsjednik iračkog parlamenta podnio konačnu ostavku

Istragu je pokrenuo smrtni slučaj Baha Mouse, iračkog civila, koji je umro tijekom 'pripreme' za ispitivanje. 26-godišnji mousa nalazio se u zatvoru u Basri, a umro je u listopadu 2003. godine. Na saslušanju je puštena i video snimka, u kojoj je vidljivo kako britanski skupnik Donald Payne iz vojne postrojbe Lancashire psuje iračke civile u zatvoru te ih tjera na izdržavanje kazni u bolnim pozicijama. Payne je i prvi britanski časnik, koji je priznao da je počinio ratni zločin, nakon što je priznao krivnju za neljudsko postupanje sa zatvorenicima na vojnom sudu 2006. godine.

Tad je i osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora, a s njim je optuženo bilo još šestero vojnika, no svi su oslobođeni optužbi na istom vojnom sudu u ožujku 2007. godine. Više patologa kao uzrok Mouseove smrti navelo je gušenje s višestrukim ozljedama, a jedan od svjedoka izjavio je na istražnom sudu kako je Payne pokušavao 'obuzdati' Mousea okrećući mu ruku iza leđa i gurajući mu koljeno u leđa. Na taj mu je način, izjavio je jedan od svjedoka, Payne htio staviti lisičine na ruke. 'Ako uzmemo u obzir čak samo i ovu video snimku, vidljivo je kako se sa zatvorenicima postupalo na izrazito nasilan način', potvrdio je glavni tužitelj Gerard Elias.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene