Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragična smrt očeve ljubimice

Mračne obiteljske tajne Ratka Mladića: Kći Ana uzela je njegov najdraži pištolj i ubila se

Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Ratko Mladić (Foto: AFP) Ratko Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp Bosiljka i Darko Mladić (Foto: Getty Images) Bosiljka i Darko Mladić (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Grob Ane Mladić (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Na ovu presudu čekalo se na okrvavljenom Balkanu pune 22 godine. Bez obzira na presudu, teško da ćemo ikad saznati što se događalo u mračnom umu bivšeg vođe vojske bosanskih Srba kada je naređivao pokolje tisuća nevinih, zbog čega je prozvan i "balkanskim krvnikom".

No, i obiteljsku povijest Ratka Mladića obilježila je mračna tajna i nikada razjašnjena smrt njegove kćeri koja je bila najveći životni udarac okrutnom i beskrupuloznom generalu. Nakon nje iza sebe ostavljao je sve više leševa.

Pročitajte i ovo Ratko Mladić (Foto: AFP) Doživotni zatvor Četiri moguća scenarija: Gdje Ratko Mladić može služiti kaznu? Vlade Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Ubijeno 86 stanovnika I nakon 26 godina čekaju pravdu: "Ratko Mladić prvo se okrvavio u Škabrnji"

Ana Mladić ubila se Beogradu 24. ožujka 1994. godine. Imala je samo 23 godine. Bila je očeva ljubimica. Privlačna, mlada djevojka. Među najboljim studentima svoje generacije na Medicinskom fakultetu.

Prema službenoj verziji, Ana Mladić izvršila je samoubojstvo očevim pištoljem u obiteljskoj kući u kojoj su u to vrijeme bili i njezini brat Darko i majka Bosiljka. U javnosti se dugo špekuliralo o motivima zbog kojih se apsolventica medicine odlučila na taj čin. Pisalo se kako je Ana Mladić bila pod strašnim pritiskom zbog tvrdnji da joj je otac, za kojeg je bila jako vezana, monstruozni ubojica. Jer, Ana je odlazila s njim na frontu, gledala ga je s vojnicima, bila je jako ponosna na njega.

No, nagađalo se i da je razlog samoubojstva bila smrt njezina dečka Dragana Stojkovića, mladića iz Niša koji je netom prije poginuo na ratištu, na srpskoj strani.

Ratko Mladić navodno nije odobravao njihovu vezu te je, kako bi se riješio potencijalnog zeta, navodno mladića preko svojih veza poslao na frontu u BiH. Pričalo se da se Ratku Mladiću nije sviđao jer "nije bio pravi vojnik, discipliniran", te ga je zato odlučio udaljiti od Ane. Prema jednoj teoriji, koja naravno, nije potvrđena, Ana si je, kada shvatila tko stoji iza smrti njezina dečka, odlučila oduzeti život.

Ubila se očevim najdražim pištoljem

Uzela je očev omiljeni pištolj Zastava, a mogla je bilo koji drugi, jer kuća im je bila puna oružja, ali ona je uzela baš onaj za koji je Mladić rekao da će pucati iz njega samo kad ona rodi, kad se nastavi njegova obiteljska loza.

No, postoji i druga teorija da je Mladićeva kćer likvidirana te da iza njezina ubojstva stoji kriminalni beogradski milje. Istraga o smrti navodno nikada nije završena, jer Mladić to nije dozvolio. Jedan je vojni liječnik svjedočio da je pištolj kojim se navodno ubila pronađen u njezinoj lijevoj ruci, iako je bila dešnjakinja.

Ratko Mladić (Foto: AFP) Grob Ane Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp

Ratko Mladić oduvijek je tvrdio da njegova kći nije izvršila samoubojstvo, već da je poginula "od srpske ruke". Gubitak kćeri Mladić je teško podnio, a kako tvrdi izvor blizak njegovoj obitelji, Anu su prije sprovoda obukli tehničari, ali je otac inzistirao da on posljednji put našminka kćer.

Ratko Mladić dugih se 16 godina, kao Milorad Komadić, skrivao od pravosuđa, no pojavljivale su se glasine da je s vremena na vrijeme viđen na Aninu grobu. I odmah nakon uhićenja, kada je bio gotovo nespojiv s vojnim likom koji je bio "gospodar života i smrti na ratištima BiH", zatražio je od suca dopuštenje da posjeti Anin grob prije nego što ga odvezu u Haag.

Neki kroničari povijesti smatraju da je smrt kćeri jako utjecala na Mladića, koji je tada bio na vrhuncu svoje moći, te da je nakon nje promijenio čak i ratnu taktiku. Postao je okrutniji nego ikada prije. Godinu dana nakon tragedije, u srpnju 1995., Mladić je počinio najveći pokolj na europskom tlu od Drugoga svjetskog rata: dao je pobiti osam tisuća Muslimana u Srebrenici.

Mladićevi supruga i sin tražili da ga se proglasi mrtvim

Uz Mladića su do danas ostali njegov sin Darko i supruga Bosiljka. Ona je rođena u Hrvatskoj, u selu Okrugljači, dvadesetak kilometara udaljenom od Virovitice. Bosiljka Mladić u kolovozu 2105. svjedočila je u Haagu. Na sudu je izjavila da je njezin suprug u srpnju 1995., u vrijeme kada je vojska Republike Srpske pod Mladićevom komandom strijeljala muškarce iz Srebrenice, bio s njom u Beogradu.

Ratko Mladić (Foto: AFP) Bosiljka i Darko Mladić (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

"Ja sam sigurna da moj suprug nije mogao da počini takvo djelo i zato mislim da ne zaslužuje biti osuđen", rekla je Bosiljka Mladić.

Dok su tragali za Mladićem, Bosiljka i sin Darko još 2003. tražili su da ga se proglasi mrtvim. Bosiljka je pred sudom izjavila kako je njezin suprug sigurno mrtav.

"Ratko je imao tri moždana udara. To se nije smjelo saznati. Da je živ, sigurno bi nam se javio", rekla je Bosiljka. Dodala je kako sa suprugom nije u kontaktu deset godina otkako je napustio kuću na Banovu brdu nakon uhićenja Slobodana Miloševića pod čijom je zaštitom bio.

Bosiljka i Darko Mladić podnijeli su i tužbu protiv Srbije tražeći da im se vrati 14.540 eura, koje su im oduzeli tijekom nekoliko policijskih akcija pretresa njihove kuće. Tvrdili su kako im je policija bespravno oduzela novac.

U jednom od pretresa u kući je pronađeno i oružje. Bosiljka Mladić je rekla da im je suprug zabranio da prilaze ormaru u kome je bilo oružje, a nalazio se u spavaćoj sobi.

"Ništa nije dirano, ni pipnuto. Tu je bilo jako puno prašine", navela je Bosiljka Mladić, koja je optužena za nedozvoljeno držanje tri pištolja i puške, kao i za nezakonito držanje još 60 puščanih metaka i 26 patrona za lovačku pušku.

U Mladićevu rodnom mjestu Božanovići njegovi rođaci su čekali sudsku presudu. Boje se da bi mogao biti osuđen za zločine koje, misle oni, nije počinio.

"Bio bih najsretniji da umre prije presude. Onda bismo mu u selu podignuli veliki spomenik i napisali istinu. Sve ovo što se dogodilo ne odgovara istini. General nije kriv", rekao je njegov ujak Mile Mladić za Reuters prije izricanja presude.
 


 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene