Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tragedije se promijenio

Smrt kćerke bila okidač za Mladićevu brutalnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški osumnjičenik Ratko Mladić je jučer posjetio grob svoje kćeri Ane koja 1994. počinila samoubojstvo očevim pištoljem. Njezina je smrt drastično promijenila Mladićevo ponašanje, a oni bolje upućeni kažu kako je nakon tog događaja potpuno promijenio čak i ratnu taktiku, piše Blic.

Koliko je bivši general bio vezan za svoju kćer govori podatak da je odmah nakon uhićenja od suca tražio dozvolu da posjeti Anin grob. Ratko Mladić je oduvijek tvrdio da njegova kćer nije izvršila samoubojstvo, već da je poginula 'od srpske ruke', a nakon uhićenja je čak rekao i da zna imena navodnih ubojica.

Pročitajte i ovo Plinovod Od padova kroz prozor do zatajenja srca Što se to događa u ovoj naftnoj kompaniji? Preminuo četvrti visokorangirani menadžer, svi umrli pod neobičnim okolnostima Ilustracija Sumnjiva smrt zviždača Otkrio je opasne tajne velike kompanije: Sada je pronađen mrtav na parkiralištu

Prema službenoj verziji 24. ožujka 1994. godine, Ana Mladić (24) izvršila je samoubostvo očevim pištoljem uobiteljskoj kući u kojoj su u to vrijeme bili i njezini brat i majka. U javnosti se dugo špekuliralo o motivima zbog kojih se apsolventica Medicinskog fakulteta odlučila na taj čin. Pisalo se kako je Ana Mladić bila pod strašnim pritiskom zbog tvrdnji da joj je otac, za kojeg je bila jako vezana, ubojica. Nagađalo se i da je razlog samoubojstva bio mladić iz Niša koji je poginuo na ratištu, na srpskoj strani. Ratko Mladić navodno nije odobravao njihovu vezu te je, kako bi se riješio potencijalnog zeta, navodno mladića preko svojih veza poslao na front u BiH.

Od tada do danas nisu prestale ni spekulacije da je Mladićeva kćer likvidirana. Istraga o smrti navodno, nikada nije završena, jer Mladić to nije dozvolio. Jedan vojni liječnik je svedočio da je pištolj kojim se navodno ubila pronađen u njezinoj lijevoj ruci, iako je bila dešnjakinja. Nalaz obdukcije je pokazao da je zrno ostalo u glavi, a s obzirom na to da je bio u pitanju 'tetejac', čije zrno ima ogromnu kinetičku energiju, nevjerojatno je da se zadržao u lubanji ako je pucano iz neposredne blizine, podsjeća Blic.

Gradom su kružile priče kako je ubojstvo organizirao jedan poznati srpski kriminalac koji je radio za Državnu sigurnost i čije je paravojne formacije i šlepere Mladić protjerivao iz Republike Srpske.

Gubitak kćeri Mladić je teško podnio, a kako tvrdi izvor blizak njegovoj obitelji, Anu su prije sprovoda obukli tehničari, ali je Mladić inzistirao da on posljednji put našminka kćer.

Njezina je smrt utjecala na promjenu u ponašanju bivšeg generala. Oni bolje upućeni u događanja oko njega kažu da je nakon tragičnog događaja Mladić potpuno promijenio čak i ratnu taktiku.

U jednoj od svojih knjiga publicist Ljubodrag Stojadinović koji je dobro poznavao Mladića dok je ovaj bio na vrhuncu svoje vojne moći, napisao je kako je 'gubitak kćeri robusnom generalu mogao zamagliti osjećaj za patnje drugih, a naročito neprijatelja'. Kriminalist Dobrivoje Radovanović za Blic je rekao da je gubitak djeteta stravičan stres koji ostavlja različite posljedice te kako je moguće da je Ratko Mladić kao ventil za bijeg od tuge koristio osvetu u svojim ratnim djelovanjima. 'Ako čovjek za smrt svog djeteta krivim proglasi neku grupu ljudi, onda je moguće i da sebi daje pravo na osvetu. A emocije ga tjeraju na brutalnu osvetu i ne staje dok sam ne misli da je dovoljno', kaže Radovanović.

'Mladić je sebe doživljavao kao branitelja nacije, a kada mu se dogodio osobni gubitak vjerovatno je sebi dao zadatak da još više ulaže u obranu naroda. Postoji mogućnost da takve stvari čovjeka učine agresivnijim. Također, jaki ljudi često sebi ne dozvoljavaju tugovanje, već tugu okreću u neki drugi osjećaj', smatra psihijatrica Aleksandra Bubera

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene