Mostarski Aluminij ide u stečaj. Pred sjedištem HDZ-a BiH u Mostaru prosvjedovali su nezadovoljni radnici. Jedna osoba je ozlijeđena, a dvoje je privedeno zbog napada na policijske službenike.

Galerija


Predstavnici radnika ugašenog mostarskog Aluminija objavili su nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, održanog paralelno s napetim prosvjedom ispred središnjice stranke, da stečaj tvrtke nije rješenje te će se pokušati ponovno pokrenuti proizvodnja i svi radnici vratiti na posao.

Vezani članci Stanovnici Ilovika prosvjeduju zbog ukidanja brodske linije - 5 VIDEO Ljutiti mještani Ilovika više nemaju strpljenja, izviždali su gradonačelnicu - "Lažeš, lažeš..." Prosvjed na Rebru zbog uvođenja COVID potvrda - 9 Prosvjed ispod prozora dječje onkologije: "Sestre su spuštale rolete i uzimale djecu u krilo..."

Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek izjavio je nakon jednosatnog razgovora s Čovićem u središnjici HDZ-a BiH da će se svim radnicima uplatiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje i da imaju obećanje da će se proizvodnja ipak nastaviti.

''Smatra se da će se u nekom dužem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna'', rekao je Bebek.

Potvrdio je da će se u međuvremenu razgovarati s predstavnicima banaka o kreditnim opterećenjima koja radnici imaju u bankama.

Usmena obećanja imamo, "a što će biti u praksi, vidjet ćemo'', rekao je Bebek.

"Vidjet ćemo hoće li biti ispunjena (obećanja). Ili ćemo se vratiti na staro ili će se krenuti rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama. Pokušat ćemo sve da ne dođe do stečaja", rekao je predsjednik istog sindikata Romeo Biokšić.

Slijedi zbrinjavanje radnika

Zdenko Klepić, predsjednik NO Aluminija otkrio je reporterki Dnevnika Nove TV Paoli Klaić Saulačić detalje sa sastanka.

"Razgovarali smo o spašavanju i očuvanju tvornice, nastavku poslovanja. Pokušat ćemo zbrinuti radnike. Prioritet nam je zbrinjavanje radnika, a onda pokretanje proizvodnje, postupno, ono što je moguće.

Ne razmišljamo o stečaju, već o rješenju i nastavku proizvodnje, postupno u fazama kako bude moguće“, rekao je.

Predsjednik Neovisnog sindikata Aluminija Romeo Biokšić rekao je kako je na sastanku Čoviću izneseno nekoliko prijedloga. "Prije svega zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla, zatim postepeno vraćanje proizvodnje“. Vjeruje da će se radnici postepeno vraćati na svoja radna mjesta.

Za ovu situaciju najviše smatra odgovornim predstavnike Vlade Federacije BiH, jer su oni vlasnici.

"Ljudi sve ove godine rade, prošli smo osam uprava, toliki su dogovi narasli i nama je svatko kriv. Svi su krivci i politika i vlasnici, radnici najmanje".

Klepić ne misli da hrvatska Vlada snosi odgovornost za ovu situaciju. Zahvalio je za sve što su Čović i Plenković napravili za Aluminij.

"Svi smo krivi budući da nismo uspjeli osigurati, ali obećavajuća je slika za sve zaposlenike", rekao je Klepić.

Čoviću zapriječen izlazak

Nakon što je završen sastanak s predstavnicima sindikata u HDZ-u BiH bilo je dogovoreno da se razgovori nastave u krugu tvrtke, no radnici su odbili tu mogućnost. Članovima uprave i predsjedniku stranke Čoviću zabranili su da napusti zgradu. Na kraju je Čović ipak drugim vozilom izašao iz kruga zgrade HDZ-a, a onda se dogodio incident u kojem je jedna osoba ozlijeđena, dok su dvije privedene.

Više od tisuću prosvjednika počeli su skandidati "Dragane, lopove", a prema automobilu u kojem se nalazio predsjednik HDZ-a Dragan Čović poletjele su boce i drugi predmeti.

Jednoj ženskoj osobi pružena je Hitna pomoć nakon što je zadobila posjekotine od staklene boce. Klix.ba javlja da su dvije osobe privedene zbog napada na policijske službenike.

Mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke no vlada je takvu mogućnost odbila.

Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

"Šta nam rade naši, gdje je Kolinda, gdje je Čović? Više nikada neće dobiti izbore"

"Lopove, lopove!", tako su prosvjednici dočekali prvog čovjeka HDZ-a BiH, Dragana Čovića, nakon što je bio na sastanku s vodstvom Aluminija. Ljutiti su na Čovića jer nije htio razgovarati s njima u stranačkom sjedištu, već se u zgradi Aluminija sastao s vodstvom tvrtke. Međutim na kraju je ipak primio predstavnike radnika.

Ivan Šakota, zaposlenik Aluminija krivi Hrvatsku. "Nek je na sramotu hrvatske javnosti, cijelog hrvatskog korpusa šta nam rade naši. Ima i naše krivice, naše rukovodstvo. Gdje je Kolinda, gdje je Čović? Sram ga bilo, ostavio je na cijedilu hrvatski narod. Neće izbore nikad više dobiti. Nek se stidi jer vlada skupa sa SDA. Svi su krivi. Ovo je sramota šta rade od nas", kaže.

Radnici su jutros ispred HDZ-a zapalili svijeće kako bi se oprostili od propale tvrtke.

"Više puta smo tražili sastanak i u središnjici HDZ-a kod predsjednika i s raznoraznim ministrima u vladi federacije, slali smo dopise, svraćali smo na ovo pozornost ima sigurno godinu dana. Međutim, nailazili smo, kao što smo jučer naišli, evo i danas na zatvorena vrata", rekao je Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika ''Aluminija''.

Federalna vlada, koja je vlasnica 44 posto dionica Aluminija, nije htjela toj tvrtki prodavati struju po povlaštenoj cijeni pa su se dugovi gomilali. Aluminiju je na kraju struja isključena, čime je tvrtka ugašena. Osim Federacije BiH, mali dioničari drže također 44 posto, a hrvatska Vlada vlasnica je 12 posto dionica.

"U toj kompaniji postoje problemi zadnjih 20-ak godina tako da mene nešto ne čudi ovo stanje i ovaj stav, ali na koji način će se priča razrješiti nije isključivo i samo vezano uz vladu Republike Hrvatske.

Sve ono što je vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija dogodit će se u nekoliko sljedećih dana", izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

O mostarskom Aluminiju ovisi i luka Ploče. Ona je dioničare izvijestila da će gašenje tvrtke u BiH utjecati na njezin promet jer je 50 posto prihoda prošle godine ostvarila od poslovanja s Aluminijem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Pobjeda koja je izvukla Hrvate na ulice: Odušak za napaćeni narod i pokazatelj da se možemo riješiti "krvopija"

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju