Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

građani u strahu

Je li Hrvatska preplavljena ukrajinskom pšenicom i brašnom koje sadrži otrovne pesticide? Evo što kaže Ministarstvo

Aktualno Galerija Žito - 5 Žito - 5 Foto: DNEVNIK.hr Žito - 4 Žito - 4 Foto: DNEVNIK.hr Žito - 3 Žito - 3 Foto: DNEVNIK.hr Žito - 2 Žito - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Žito - 1 Galerija 1/5 >>
Je li Hrvatska preplavljena ukrajinskom pšenicom i brašnom koje sadrži otrovne pesticide? To tvrdi euro zastupnik Ivan Vilibor Sinčić. Ministarstvo poljoprivrede kaže da to nije točno.

Slavonska polja prekrivena su mladom pšenicom, a europsko tržište, pak, ukrajinskim žitom. "Normalno da je svakoga strah, pogotovo za naše najmlađe u obitelji, ali ne sumnjam da državne institucije koje brinu o tome provode analize", kaže Igor iz Osijeka. "Ako se tvrdi da je otrovno onda me je strah jer imam i taj obiteljski dom i bakama puno kupujem", kae Edita iz Osijeka. 

Da je Hrvatska preplavljena ukrajinskom pšenicom i brašnom koje sadrži otrovne pesticide, tvrdi euro zastupnik Ivan Vilibor Sinčić. "Iz Ukrajine nam dolaze ogromne količine i pšenice i velik broj drugih žitarica koje nitko nije provjerio, nitko ih nije testirao", kaže Sinčić. 

Izvori takvim tvrdnjama su mu poznanici iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, ali i sami seljaci, proizvođači pšenice, kaže. 

Ministarstvo tvrdnje odbacuje. Resorna ministrica Marija Vučković poručuje: "Za sada nije bilo otkrivanja uzoraka koji nisu zadovoljavali uredbe i standarde, to naravno ne znači da Državni inspektorat neće nastavljati pregledavati pošiljke". 

Pošiljke iz trećih zemalja pregledavaju se na granici. Dokumentacija se gleda svima, a roba prema procjeni. Nedopuštene pesticide u ljudskoj hrani Sanitarna inspekcija traži i na tržištu.

Od 312 prijavljenih pošiljaka brašna i pet pošiljaka žita iz Ukrajine, do sad je analizirano njih 25. Dodatno su uzeta i 4 uzorka brašna koja su stavljena na hrvatsko tržište. Inspekcija tvrdi, sve je zdravstveno ispravno.

Pročitajte i ovo Ilustracija u začaranom krugu Europi prijeti velika kriza: Oko ovog bi se mogao voditi i rat, sukobi su već počeli

"Vjerujem i ne vjerujem. Nisam sto posto siguran", poručuje Mladen iz Osijeka. Kontrole su bile i u Poljskoj gdje je pokrenuta istraga zbog lažnog deklariranja. U Slovačkoj je pak u ukrajinskom žitu otkriven pesticid Klorpirifos. Hrvatska ga je godinama koristila, a prije tri godine Europska ga je unija zabranila zbog sumnje da kod nerođene djece izaziva neurološke smetnje. Ministrica Vučković tražit će još veće nadzore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razočarani su Ukrajina odgovorila na ograničenja na njezino žito: "To je neprihvatljivo, smjesta se mora nastaviti"

"Zato što je jednostavno riječ o poremećenim tokovima i riječ je o značajno povećanom uvozu". Od početka agresije iz Ukrajine smo uvezli 60 000 tisuća tona žitarica, što je oko 12 posto ukupnog uvoza, kaže reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene