Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički problem

Još jedna zemlja privremeno obustavlja uvoz žitarica iz Ukrajine

Polje pšenice - 3
Polje pšenice - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Slovačka će privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade, nakon što su to već učinile Poljska i Mađarska.

Ured vlade priopćio je da će se sastati međuministarska radna skupina glede tog pitanja, izvijestila je slovačka novinska agencija TASR. Bratislava je slijedila primjer Varšave i Budimpešte, koje su tijekom vikenda zabranile uvoz ukrajinskog žita. Europska komisija objavila je da su te jednostrane trgovinske mjere neprihvatljive.

Slovački poljoprivrednici ne mogu konkurirati uvozu jeftinog ukrajinskog žita i mogli bi se boriti za preživljavanje. Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je da je iscrpilo sve zakonske mogućnosti za reguliranje uvoza iz Ukrajine, uz zadržavanje solidarnih koridora.

Po otkriću kontaminirane pšenice uvezene iz Ukrajine prošlog tjedna, državne vlasti zabranile su preradu i stavljanje ukrajinskog žita na tržište i pojačane su granične provjere, kao i povezane mjere.

Izaslanici zemalja članica Europske unije u Bruxellesu raspravljat će ovaj tjedan o potezu Poljske i Mađarske da zabrane uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik EU-a.

Visoki dužnosnik EU-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da niske globalne cijene i potražnja dovode do toga da žito ostaje u bloku umjesto da se prodaje dalje.

Pročitajte i ovo Žito, ilustracija - 2 Problemi zbog žita Europska unija reagirala na poljsku zabranu: "Jednostrane mjere su neprihvatljive"

Pročitajte i ovo Poljoprivreda: Ilustracija - 6 PROBLEMI POLJOPRIVREDNIKA Britanski scenarij? Cijena kruha divlja, a sada nam prijeti i nestašica voća i povrća

Prekomjerna ponuda postala je politički problem za poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini.

Mađarska bi pak mogla produljiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i nakon 30. lipnja ako EU ne poduzme dovoljno koraka da zaštiti mađarske poljoprivrednike, rekao je u ponedjeljak Sandor Farkas, državni tajnik mađarskog ministarstva poljoprivrede.

"Očekujemo da će Poljska i Mađarska ponuditi neko objašnjenje i uslijedit će reakcija Europske komisije", rekao je europski dužnosnik.

"Postoji problem i očekujemo da Komisija izađe s prijedlogom glede toga. Vidjet ćemo što možemo učiniti u idućim tjednima i mjesecima", dodao je.

Kijev će nastojati osigurati ponovno otvaranje tranzita hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" na pregovorima u Varšavi u ponedjeljak, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski.

Ovaj tjedan će se održati i dodatni pregovori, s Rumunjskom u srijedu, a sa Slovačkom u četvrtak.

Neke crnomorske luke bile su blokirane nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a velike količine ukrajinskog žita, jeftinije od onog proizvedenog u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla. To je utjecalo na cijene i prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ukrajina izvozi većinu poljoprivrednih proizvoda, posebice žitarica, preko svojih crnomorskih luka koje su deblokirane prošlog srpnja sporazumom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene