Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolivijski predsjednik Evo Morales odbio je zahtjeve za dodatnim informacijama koje su mu uputile vlade nekih od zemalja čiji su državljani ubijeni u nedavnom navodnom raskrinkavanju urote koja je imala za cilj atentat na predsjednika Moralesa.


Morales je rekao kako smatra 'vrlo ozbiljnim' da se zemlje koje 'nemaju nikakvih ovlasti' miješaju u bolivijsku istragu o incidentu, u kojemu su, uz trojicu smrtno stradalih, uhićeni i jedan mađarski te jedan bolivijsko-hrvatski državljanin. 'Sposoban sam im sam suditi', rekao je Morales reporterima. 'Kako će oni braniti te ljude koji su došli ovamo kako bi ubili predsjednika?', dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Branko Marinković optužen za zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa Slika nije dostupna Marinković: 'Morales me želi ubiti'

>> Mađarska policija počela istragu o Chicu

Ipak, Morales je rekao kako se ne protivi tome da međunarodno istražno povjerenstvo dođe u Boliviju s ciljem da ispita događaj, kako su to tražili njegovi politički protivnici. Oni optužuju Moralesovu vladu ljevice da je iskoristila incident kako bi utjecala na bolivijske glasače uoči nacionalnih izbora u prosincu.

U akciji bolivijske policije prošli tjedan u Santa Cruzu, u navodnom razbijanju skupine međunarodnih plaćenika i terorista, ubijeni su Eduardo Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena koji je posjedovao i hrvatsko državljanstvo, Irac Martin Dwyaer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadic i Mađar Elod Toaso.

Hrvatska pomno prati događaje u Boliviji

Agencije navode kako su vlade Irske, Hrvatske i Mađarske službeno zatražile dodatne informacije o incidentu, no glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Dragun rekao je u utorak  da Hrvatska pozorno prati razvoj događaja u Boliviji, ali da nije zatražila službena objašnjenja o navodnoj upletenosti dvojice Bolivijaca s hrvatskim državljanstvom u urotu protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

Irska vlada želi osnutak međunarodnog istražnog povjerenstva o tom slučaju, u kojem bi Irska imala svoga predstavnika. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balasz rekao je za agenciju MTI kako se ne može isključiti da su Mađari upleteni u navodni pokušaj atentata u Boliviji ustvari žrtve unutarnjih političkih obračuna Bolivijska oporba smatra da je predsjednik Evo Morales cijeli slučaj pretvorio u sredstvo diskreditacije regije Santa Cruz u kojoj ne uživa potporu.