Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki senator

Mjesecima blokira stotine vojnih promaknuća, a sad mu je problem i to što mornari čitaju poeziju

Tommy Tuberville
Tommy Tuberville Foto: Getty Images
Republikanski senator iz Alabame mjesecima blokira promaknuća visokih vojnih dužnosnika protiveći se pravu na pobačaj, a sad mu je problem i to što američki mornari čitaju poeziju.

Dok se nastavlja preispitivanje senatora Tommyja Tubervillea zbog njegova blokiranja stotina vojnih promaknuća, republikanac iz Alabame je uzvratio, pozivajući se na takozvanu woke kulturu u američkoj mornarici za koju vjeruje da proizlazi iz toga što mornari čitaju i bave se poezijom.

"Imamo ljude koji se bave poezijom na nosačima zrakoplova preko zvučnika. Apsolutno je sulud smjer u kojem idemo u našoj vojsci, i idemo nizbrdo, a ne uzbrdo", rekao je Tuberville.

U stvarnosti, umjetnost je cvjetala kao svojevrsni i to cijenjeni izlaz za generacije vojnika daleko od doma, a Tuberville, bivši sveučilišni nogometni trener koji nikada nije služio vojsku, nije se potrudio objasniti kako je poezija poremetila operacije pomoraca koji su na dužnosti i bitne poslove na brodu obavljaju u smjenama.

Tuberville je također prozvao i državnog tajnika za mornaricu Carlosa Del Tora, rekavši da Del Toro mora početi graditi brodove, regrutirati i probuditi američku mornaricu.

Pročitajte i ovo Podravka, pogon krađa je krađa Ukrala 12 vrećica Vegete i odmah dobila otkaz, neki su ogorčeni: "Godinama je vrijedno radila za minimalac"

Zajedno s državnom tajnicom za kopnenu vojsku Christine Wormuth i državnim tajnikom za zračne snage Frankom Kendallom, Del Toro od ožujka kontinuirano kritizira dosad neviđen Tubervilleov potez. Republikanac, naime, od ožujka blokira više od 300 američkih vojnih promaknuća.

Drugi vojni dužnosnici, poput načelnika Združenog stožera američke vojske generala Marka Milleya, upozorili su da je blokada prijetnja vojnoj spremnosti i nacionalnoj sigurnosti.

No, republikanski senator odbija ustuknuti te je čak pojačao protivljenje politici Pentagona o nadoknadi putnih troškova vojnim osobama koje putuju izvan države radi pobačaja, a nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Roe vs. Wade.

Pravo na izbor

Ako se ne okonča program plaćanja putovanja u svrhu pobačaja, onda je jasno da smatra da je olakšavanje pobačaja važnije od promaknuća, rekao je ranije Tuberville.

Njegovi komentari o poeziji i woke kulturi u mornarici dolaze naizgled niotkuda, piše Insider, posebno imajući na umu da ta umjetnička forma unutar dnevnika palube ima dugu povijest među mornarima, koji su se čak i natjecali u slaganju stihova.

Tradicija dnevnika palube govori o snazi poezije za one koji služe daleko od kuće, a čitanje poezije često je dio priredbi talenata i zabave kako bi se podigao moral posade kad se raspored oduži.

Pročitajte i ovo Ilustracija odluka Gradske skupštine Dobre vijesti za tisuće zagrebačkih umirovljenika: Mogu ostvariti novo pravo

Nakon Tubervilleova komentara oglasili su se mnogi bivši visoki časnici, vojnici i skupine za zagovaranje te ga prozvali da skreće pažnju sa stvarnih problema i kako se čini da ne zna o čemu govori.

"Najhrabriji vojnici i piloti i mornari i marinci koje sam susreo nisu se rugali romantičnim stvarima", napisao je Nolan Peterson, bivši pilot američkih zračnih snaga za specijalne operacije i veteran ratova u Iraku i Afganistanu, sada nerezidentni viši suradnik u Euroazijskom centru Atlantskog vijeća te dodao: "Oni su se jače borili i voljeli jače od svih ostalih. Oni su bili žene i muškarci koji su bili najčvršće vezani za svoju ljudskost, bez obzira što su vidjeli i radili u ratu. Oni su bili pjesnici."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene