Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody's snizila je svoje mišljenje o kreditnom rejtingu Europske unije. Trenutni kreditni rejting EU-a je AAA, a Moody's je upozorio kako bi se moglo dogoditi da taj rejting postane negativan.


Agencija je promijenila svoje stajalište prema kreditnom rejtingu EU-a zbog negativnih predviđanja rejtinga ključnih članica Unije, koje najviše pridonose njezinom proračunu. Ranije ove godine, Moody's je najavio rušenje kreditnog rejtinga Njemačke, Francuske, Nizozemske i Velike Britanije, zbog njihove izloženosti regionalnoj dužničkoj krizi.

Vezani članci Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a Slika nije dostupna Usprkos ruskoj prijetnji: 'Neke se zemlje nastavljaju ponašati kao da se ništa ne događa'

>> Sniženi rejtinzi deset talijanskih banaka

Iz Moody'sa su istaknuli kako bi u slučaju 'ekstremnog stresa', članice EU-a s kreditnim rejtingom AAA vjerojatnije sanirale svoj dug, nego na listu prioriteta stavile dug cijele Unije, prenosi BBC. Agencija ističe i kako bi nemogućnost plaćanja duga AAA članica, rezultirala jednako tako i nemogućnošću Unije u otplati svojih obveza, što bi iscrpilo i njezine gotovinske rezerve.

Njemačka, Francuska, Nizozemska i Velika Britanija zajedno čine 45 posto proračuna EU-a, Ako njihov kreditni rejting padne, Moody's upozorava kako bi kao posljedica pao i kreditni rejting EU-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebooka