Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mongolski stočari prisiljeni su na jeziv zadatak spaljivanja milijuna stoke. Stoka je poginula zbog ljetnih suša nakon kojih su uslijedile oštre, snježne zime.


U mongolskoj Dundgobi provinciji deve hodaju pokraj zimskih nomadskih kampova, a u okolici se čuje samo neobična tišina netipična za sezonu rasploda. Prema podacima UNDP-a, oštra zima je ubila preko osam milijuna životinja. Zbog toga mnoge obitelji jedva preživljavaju.

Vezani članci Provjereno: Radnici u pilani 4 mjeseca bez plaće - 2 Rade krvav posao u pilani, bez plaće su četiri mjeseca, a šefa nisu vidjeli godinama: "Lagano se gubim, to je takav psihički pritisak“ Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije UNDP nahvalio borbu Srbije protiv korone: "Odgovor je bio pravovremen i efikasan, gospodarski oporavak već iduće godine"

'Imao sam 580 životinja prije zime. Sada mi je ostalo samo 140. Morao sam uzeti zajam od 360 dolara u banci kako bi mogao uzdržavati troje djece. Samo se nadam da ćemo ipak uspjeti preživjeti zbog kašmirske vune od preostalih koza. Vlada nam nudi novac kao kompenzaciju, ako tržište padne. No zašto nam ne pomognu već sada?', pita se 39-godišnji stočar Nyamiin Zagdsuren.

Prema lokalnim službenicima, kombinacija ljetne suše, nakon koje je uslijedila snježna zima i niske temperature, poznate kao 'zud', kriva je za porast broja stanovnika ispod granice siromaštva i to čak za 25 posto. Svako krdo sada ima manje od 250 životinja. U toj južnoj mongolskoj pokrajini već je 50 posto živjelo ispod granice siromaštva.

'U 19 od 21 mongolske provincije, temperature su se spustile ispod minus 40 Celzijevih stupnjeva, a više od 335 obitelji ostalo je bez svih svojih životinja', rekli su lokalni dužnosnici. 'Proveli smo toliko neprospavanih noći, posebno kada su bile mećave ili je padao snijeg. Cijele noći smo provjeravali krda kako ni jedna životinja ne bi ostala zametena u snijegu. Radili smo bez odmora. Nismo se stigli ni presvući.', rekao je Tsegmdiin Purevsuren, stočar koji je s 800 pao na 92 životinje.

Stočari su se sada okrenuli pokapanju životinja u jame, jer im UNDP obećava 0.63 dolara za svaku zakopanu kozu ili ovcu, odnosno 1.66 dolara za svaku kravu, konja ili devu, javlja Reuters. Na taj način se žele spriječiti bolesti i zagađenje vode. 'Želim apelirati na međunarodne zajednice za dodatnom pomoći, jer se stočari nalaze u kritičnom stanju. Neki od njih su izgubili preko 90 posto krda, a neki su čak ostali bez svega', rekao je Akbar Usmani, predstavnik UNDP-a. Prema procjenama, jedna četvrtina Mongolaca su nomadi, dok ostali uzgajaju stoku na sjedilački način.