Francuska bi mogla produžiti izvanredno stanje zbog Europskog nogometnog prvenstva! Nakon dva teroristička napada prošle godine, Francuzi čine sve kako bi spriječili nove. Kreću u reformu sigurnosnih snaga, koje su rano jutros u glavnom gradu imale veliku protuterorističku vježbu.


Teroristički napad u željeznici bio je jedan od scenarija jutrošnje vježbe u Parizu. Na postaji metroa Montparnasse francuski specijalci pokazali su brzo i efikasno djelovanje. Uvježbavali su specijalci i oslobađanje talaca, ali i potragu za eksplozivnim napravama.

Vezani članci Nathan Paulin - 1 VIDEO Francuz prehodao 600 metara na užetu privezanom za Eiffelov toranj, na visini od 70 metara! Prosvjedi u Francuskoj Novi prosvjedi protiv COVID potvrda u Francuskoj: Osjetno manje sudionika, neki su odlučili - dati otkaz

Ministar unutarnjih poslova bio je i više nego zadovoljan rezultatima. Dobra je to vijest, s obzirom na to da raste pritisak na snage sigurnosti. Francusku uskoro čeka veliki sportski događaj.

'Kada imate velika događanja kao što je Europsko nogometno prvenstvo, koje mora biti sigurno, ali i zabavno, sa stadionima i fan zonama s puno ljudi, onda morate brinuti za svačiju sigurnosti. Izvanredno stanje ne smije biti trajno, ali kada imamo velike događaje poput Eura i Tour De France, predsjednik, ministar unutarnjih poslova i ja smatramo da izvanredno stanje treba produžiti', rekao je francuski premijer Manuel Valls.

Euro počinje 10. lipnja i trajat će mjesec dana. Očekuje se više od dva i pol milijuna posjetitelja, koji će 51 nogometnu utakmicu gledati na 10 stadiona. Popriličan je to problem, jer su specijalci dosad bili smješteni u Parizu. Sada će biti raspoređeni i u drugim dijelovima zemlje. Nadležni ministar najavljuje i jačanje suradnje.

'Napadi iz siječnja i studenog 2015. tragično su pokazali da smo u novom dobu. Sada nije trenutak za sukobe među sigurnosnim službama, nego za jedinstvo, simbiozu i suradnju za dobrobit svih', rekao je Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutarnjih poslova.

Otvorenje i prva utakmica prvenstva održat će se na Stade de Franceu - stadionu pokraj kojega su izvedeni bombaški napadi u studenom. Čuvat će ga više od 1. 200 policajaca.