Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasumični terorizam

NOVA VRSTA TERORIZMA 'Militanti nemaju nikakave prioritete ili redoslijed važnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci su započeli raspravu o tome jesu li pariški napadi novi tip terorizma - "nasumičnog". A to nameće pitanja koliko su zapadne sigurnosne službe u mogućnosti prevenirati takve teroritičke akcije, pita se BBC.

Pariz je bio pod povećanom razinom uzbune nakon napada na Charlie Hebdo i židovski supermarket u siječnju pa se svejedno dogodilo krvoproliće.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Slika nije dostupna "Vjerojatno ubijen" Međunarodna koalicija u akciji: Zračni napad na francuskog džihadista

Ovoga puta, stadion Stade de France i utakmica visokog profila na kojoj je bio i predsjednik države mogao je biti očita meta, ali napadi na obične restorane i barove, takozvane 'meke mete' neobični su. Francuska dosad nije iskusila takve simultane bombaške napade.

PREŽIVIO NAPAD U PARIZU Terorist ga pitao je li vjernik i Francuz, a potom ga pustio

Napad na publiku na koncertu u Bataclanu očito je imao za cilj da ubije što više mladih Francuza koji se zabavljaju petkom navečer.

Francuska novinarka Agnes Poirier rekla je BBC-ju da su na petak 13. napadnute "skromne, radničke četvrti, a ne pariške turističke znamenitosti. "Deseta i jedanaesta četvrt (arondisman) vrlo su raznolike, što ove napade Francuzima čini još bolnijim", rekla je.

Preuzimajući odgovornost za napade, Islamska država poručila je da je Pariz prijestolnica razvrata i preverzije. Posjetitelje koncerata naziva "neznabošcima".

Britanski stručnjak za sigurnosna pitanja Shashnak Joshi tvrdi da je evidentno postoji "kulturalni" aspekt izbora ciljeva. "Namjerno su odabrana mjesta na kojima se ljudi opuštaju, zabavljaju", rekao je. To pokazuje da militanti "nemaju nikakave prioritete ili redoslijed važnosti" pri izboru ciljeva napada, dodaje.

FRANCUSKA POLICIJA U POTJERI ZA JOŠ JEDNOM OSOBOM; Brat identificiranog napadača: 'Bio sam u Parizu te večeri, gledao sam kakav je to užas bio'

Pieter Van Ostaeyen, balgijski stručnjak za džihadističke skupine, kaže da IS izgleda pokušava poručiti da je spreman napasti bilo kada, bilo gdje i da se to ne može spriječiti.
Napad je bio jako dobro koordiniran i vjerojatno planiran i uvježbavan mjesecima, rekao je Van Ostaeyen.

Joshi kaže da nije nužno da su napadači bili bliskoistočni veterani ili stručnjaci za oružje. "Bili su pripremljeni, da, ali nisu pokazali visoku razinu preciznosti, tako da im je priprema možda bila samo bazična", rekao je.

Jesu li Francuzi zakazali u mjerama sigurnosti? Ovi stručnjaci misle da nisu.

"Ne možete čuvati sve meke mete", kaže Joshi. Francuska je učinila sve što je mogla, dodaje Van Ostaeyen, "a prerano je reći je li se ovaj događaj mogao prevenirati".

Ključno je pitanje je li IS uspio organizirati napade sa sigurne udaljenost, izvan Francuske, ili se radi o lokalnim francuskim islamistima koje je nadahnuo IS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene